Šatna v malém bytě. Jak na ni + tipy na uspořádání

V průměrné domácnosti zabírá prádlo a oblečení až polovinu úložných prostor. Mít šatnu tak není luxus, ale způsob, jak dát chaosu řád. Ukážeme vám, že i v malém bytě má šatna velký smysl a poradíme s jejím uspořádáním. 

Mít šatnu je sen každého fashionisty. Místnost napěchovaná až do stropu značkovým oblečením, s designovými lampami a s čerstvou kyticí květin na toaletním stolku samozřejmě bez rušivé vyhlídky na žehlící prkno nebo vysavač je stále ještě pro většinu nedostižný sen. My pro vás máme jinou pohádku: tu o šatně na malém prostoru, zato s prakticky a logicky roztříděným oblečením a ideálně za hubičku. Jak na ni?

I na malé ploše můžete udělat velkou parádu 

Nejlépe někde v blízkosti koupelny, ložnice (nebo přímo v ní), najděte "zbytečné" 4 metry čtvereční. Nebo aspoň tři a půl. To je podle expertů minimální prostor, jaký potřebujete na vybudování šatny. Buďte kreativní: není třeba prostor za čelem postele? Anebo co využít vtipně využít jako prostor pro šatnu průchozí předsíň?

skrine_organizery_ulozne_boxy_vyber_na_aukro

Když prostor na šatnu nenajdete, zbývá skříň. I tu můžete vybavit šikovnými organizéry. Nám se třeba líbí praktická lavička se spodním ukládacím prostorem.

skříněvnitřní organizéryúložné boxy | lavice s úložným prostorem

V každém případě myslete na to, že ideální šatna má dva úložné systémy umístěné proti sobě s uličkou širokou nejméně 80 centimetrů, abyste mohli krok poodstoupit a udělat si přehled o obsahu šatny. Hloubka úložných prostor odpovídá šířce ramínek, tj. alespoň 60 až 65 centimetrů. Šatnu můžete mít i na menším prostoru, kdy si odpustíte jeden úložný systém a místo něj budete mít stěnu s připevněnými háčky, kam můžete libovolně věšet oblečení. Problém je v tom, že pokud nejste ukáznění, háčky snadno přeplníte věcmi, které vám po čase znemožní plynulý pohyb po šatně a tím vše ztrácí svůj původní smysl.

Tuto základní konstrukci postaví šikovný kutil během jednoho dne a vystačí si s běžně dostupnou dřevotřískou nebo sádrokartónem. My se pojďme mezitím podívat na vybavení šatny.

Více je někdy opravdu více

Vnitřní vybavení šatny zanechá na vašem rozpočtu největší stopu. Čím sofistikovanější – jinými slovy praktičtější a přehlednější – členění zvolíte, tím víc se šatna prodraží. Nicméně funkční bude bude samozřejmě i obyčejný policový nebo košíkový systém.

vnitrni_usporadani_satna_cim_clenitejsi_tim_lepsi_aukro

Vnitřní uspořádání šatny vám usnadní čas při výběru oblečení a pomůže vám, aby chaos nezvítězil.

K obvyklému vybavení kromě polic patří zásuvky, šatní tyče, drátěné koše, držáky na boty, speciální úchytné věšáky na kalhoty, kravaty, šátky apod.

Ve větších šatnách přijdou vhod i další úložné prostory: koše, šuplíky, komody. Takové prostory hravě pojmou i nevyžehlené prádlo, spacáky a povlečení na postel pro návštěvy a třeba taky toaletní stolek se šperkovnicí a kosmetikou.

nabytek_doplnky_velky_vyber_na_aukro

němý sluha | úložné boxy | komody | regály

Existují ovšem dvě základní ingredience, které vaši šatny dělají něco víc než skříň: jsou zrcadlo a správné osvětlení. Máte-li v šatně posuvné dveře, můžete zrcadlo umístit na ně, čímž získáte místo navíc. Ideálním osvětlením je venkovní světlo, takže volbou č. 1 je umístit šatnu v dosahu okna. Ne vždy je to možné a vy tak musíte vybrat žárovky (klidně stačí i bodová světla), která se blíží právě dennímu světlu.

zrcadla_toaletni_stolky_sperkovnice_velky_vyber_na_aukro

zrcadlašperkovnice | osvětlenítoaletní stolky

Malá pravidla pro velký pořádek

Sebevětší šatna ztrácí smysl, když nebude uklizená, přehledná a logicky uspořádaná. Jak na to?

  1. Nahoru dejte předměty, které nepoužíváte denně. Patří mezi ně sezónní oděvy, náhradní lůžkoviny, neaktuální oblečení pro miminko, které čeká na svou velkou chvíli apod.
  2. Pod tímto prostorem, zhruba ve výšce 150 – 180 centimetrů od země by měla být umístěná šatní tyč s věšáky (mimochodem: ty dřevěné líp vypadají, ale ty plastové neničí třískami oblečení;)).
  3. Prostor pod horním parem, zpravidla se jedná o výšku očí a pasu, patří běžné oblečení a doplňky. Do této části skříně byste měli sahat nejčastěji.
  4. Dolů patří boty a těžší předměty.

Citlivé na uskladnění je spodní prádlo. To by mělo mít dostatek místa, aby nedošlo k jeho poškození nevhodným skladováním. Zapomenout byste měli třeba vkládání košíčků podprsenky do sebe – to je velmi snadná cesta, jak si prádlo zničit. Dále se spodní prádlo dotýká přímo vašeho těla a měli byste jej tak chránit před kontaminací bakteriemi a špínou – například stykem s použitým oblečením, bundami, kabáty nebo dokonce obuví.

Samostatnou kapitolou je skládání a ukládání oblečení, které chcete tímto způsobem skladovat. Přehledná a praktická je metoda KonMari, která radí prádlo ukládat hřbetem nahoru: ušetříte tím místo a navíc budete mít okamžitě přehled o obsahu šuplíku.

Pradlo_uklizene_podle_Metody_KONMARI

Hřbety jsou IN. I vnitřek komody rozčleňte na další prostory pomocí menších organizérů a krabic - mimochodem třeba Marie Kondo, zakladatelka metody KonMari, nedala dopustit na obyčejné krabice od bot!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...