S láskou vzpomínáme: kazeťák

K dospívání v devadesátých letech neodmyslitelně patří kazeťák. Každý správný puberťák potřebuje ke své revoltě vůči rodičům, společnosti a systému jako takovém řádnou dávku emocionální vzpruhy ve formě na plné pecky puštěné trendy hudby. Od Nirvany přes Ace of Base až po Michaela Jacksona. Je to jedno. Hlavně, že to poslouchají všichni.

V temný dobách bez internetu a bez CD nota bene bez DVD přehrávačů nejeden hormonálně narušený adolescent vysedával po nocích u rádia čekaje na svou oblíbenou skladbu. Jakmile konečně zazněly první tóny ukrutné vypalovačky, po které za pár let ani pes neštěkl, okamžitě mačká tlačítko REC a píseň se již nahrávala na kazeťák. Takhle se dělal hudební mix. Tohle byla jediná šance. Žádné stahování písniček z internetu.

Průměrný pubertální výrostek neměl peníze na originální kazety. Buď se někdy přihodilo, že kazeta kolovala ve škole kolektivem, takže dotyčný si z ní mohl vysosat své oblíbené skladby na svou kazetu a nebo se muselo vyčkávat u rádií a doufat. Nejeden týnejdžr chodil spát až nad ránem s pocitem zklamání, neboť o kloudnou píseň v rádiu nezavadil a jeho rozervaná duše nenašla ten den klidu. Neboť pouze kýžená hudba dokáže dospívajícího floutka alespoň na moment uvést do stavu hormonálního klidu, popřípadě u něj navodit kýžené emoce.

Co všechno "umí" kazeta

Nyní si dáme několik zajímavostí o takové obyčejné audiokazetě. První kus představila veřejnosti firma Philips v roce 1963 v Berlíně. Původní záměr byl ten, že se bude užívat do diktafonů na záznam mluveného slova. Adolescenti však měli na využití jiný názor. Přeci jenom, puberťáci diktafon neocení. Navzdory horší kvalitě zvukové stopy (na rozdíl například od cívkového magnetofonu), se stala kazeta nejpoužívanější hudební nosič své doby. Mladým lidem nevadí zhoršená kvalita. Oni chtějí svůj příval emocí.

Další zajímavostí takové kazety je, že vymotaná páska z ní dokáže obmotat celý obličej spícího opilého kamaráda na oslavě. Popřípadě svázat dva spící opilé kamarády k sobě. To je totiž děsná legrace. Samotná páska je totiž poměrně pevná, takže při nejhorším ji šlo používat jako provázek.

Použití samotné kazety bylo maximálně intuitivní. Nebyl problém přetočit kazetu za pomocí propisovací tužky. Kazeťákům a kazetám sice s nástupem cédéček a hlavně internetu dávno odzvonilo, nicméně neuškodí občas zavzpomínat na ty doby, kdy si člověk tu svou hudbu musel zasloužit.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...