Repasovaný notebook: Ano nebo Ne?

Rozhodujete se, zda je lepší investovat do nového notebooku nebo udělat výhodnou koupi repasovaného? Známe odpověď!

Repasovaná (remarketed) výpočetní technika neustále stoupá na popularitě a pro čím dál víc zákazníků (i těch firemních) je volbou číslo 1. Nejčastěji je k tomu motivuje možnost získat značkový výrobek za zlomek ceny, protože se většinou repasují top manažerská a pracovní zařízení. Mezi další nejčastěji uváděné důvody patří:
• díky špičkovým konstrukcím a materiálům top značky jsou sestavy odolnější a vydrží déle,
• komponenty jsou často optimalizované přímo pro dané zařízení (důraz na maximální rychlost bez výkyvů),
• řada technologických vymožeností a nadstandardních řešení,
• cena, která tvoří zlomek původní pořizovací ceny (nejsou výjimkou ani 90procentní slevy a počítač, který původně stál 90 tisíc vás vyjde celkově na 6 tisíc korun.

I přes tyto nesporné výhody, kdy kupujete vyspělou technologii za zlomek původní ceny, stále pořizujete zboží z druhé ruky. Nedostatkem, se kterým musíte tak trochu u repasované technologie počítat, jsou drobné kosmetické nedokonalosti, které vzniknou na základě používání zařízení uživatelem před vámi. ,,Záměrně nezmiňuji baterii u notebooků a dalších přenosných zařízení, protože v dnešní době je každé zařízení téměř výhradně připojené na síť a používané jako stolní PC,“ vysvětluje Jiří Špunar z Gigacomputer. Proto je také tak důležité kupovat repasovaný notebook, tak od stabilních a seriózních prodejců.

Pohled do zákulisí: stupně a míry poškození

Uvedené si každý velký prodejce specifikuje sám, v obecné rovině se ale můžeme řídit tímto rozdělením:

Předváděcí (renew)

Tento typ sortimentu představuje v rámci použitého zboží naprosto jedinečnou alternativu k novým produktům. Tím, že se jedná hlavně o nevyprodané skladové zásoby výrobce, předváděcí, marketingové či krátkodobě použité kusy, vždy dostanete to nejlepší z aktuálního světového trhu za zlomek ceny nového zboží.

Remarketed (repasované)

Výborná volba pro všechny zákazníky, kteří preferují naprostou exkluzivitu TOP manažerské, použité, výpočetní techniky za bezkonkurenční, výprodejové ceny. Tyto produkty většinou pocházejí z operativních leasingů či odkupů z velkých firem v rámci celého světa a procházejí profesionální repasí přímo výrobcem zařízení. V rámci této repase je zajištěna maximální kvalita a následná kontrola výrobku, kterou můžeme nabídnout díky nadstandardním vztahům s výrobci zařízení pouze velkých prodejců. Repase se neprovádí na baterií, které se považují za spotřební zboží, a proto zůstávají původní. Kusy mohou mít povrchová poškození odpovídající pravidelnému uživatelskému používání, chybějící záslepky portů či kosmetické defekty neovlivňující samotnou funkčnost zařízení.

Výprodej a ostatní

Jedná se o kusy s výraznějšími vadami, na náhradní díly apod.

Kupujeme repasovaný notebook: co si ohlídat

Nákup této techniky ničím nevybočuje ze standardních zvyklostí uživatelů. Na začátku si vždy položte otázku, co od samotného zařízení očekáváte. Nemusíte se při požadavcích krotit, protože nabídka repasovaných notebooků je na Aukru opravdu široká.

Na co si dát pozor?

Zájemci o repasované notebooky by si měli dát především pozor na původ zboží u soukromých inzercí. Pří nákupu produktu u velké, ověřené firmy, prodejci garantují původ zboží a postarají se o vás při sebemenších nesnázích. „Problematické bývají soukromé inzeráty, kdy se jak prodejci, tak kupující vystavují konfliktu se zákonem,“ upozorňuje Špunar. Pokud se využije služeb seriózních a zavedených prodejců, které této technice věří a stojí si za ní, může zároveň zákazník počítat se záručními podmínkami na plnou funkčnost v délce 12 – 24 měsíců.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...