DIY: vyrobte si razítka z brambor

Ty nejjednodušší věci bývají nejlepší. Jinak tomu není ani u těchto razítek. Vyrobíte si je snadno a rychle doma, aniž byste potřebovali nějaké speciální nářadí. Děti se s nimi vyřádí na papíře a vy si můžete dát za cíl vyrobit originální látku s potiskem. 

Materiál

- Staré prostěradlo nebo jinou bavlněnou látku; pro děti papír

- Barvy na textil (já jsem použila černou, tyrkysovou a zlatou); pro děti barvy na papír

- Štětec

- Houbička na případné odsátí nadbytku barvy

- Nůž na vykrajování brambor

img_9911

Postup

1. Brambory rozkrojte a vydlabejte požadovaný tvar (lísteček, květinu nebo cokoliv jiného - inspiraci hledejte třeba na mém oblíbeném Pinterestu). Můžete použít nůž nebo jakýkoliv jiný předmět, který uznáte za vhodný. Mně se třeba navíc osvědčil starý šroubovák. Pokud chcete mít razítka opravdu "vymakaná", můžete zkusit i formičky na cukroví. Ty "zakousnete do brambory a ostrým nožem osekáte to, co přebývá kolem vykrajovátka.

img_9938

2. Naneste na bramboru přiměřené množství barvy. Bude-li barvy více, nebojte se ji otřít houbičkou, obzvlášť pokud se jedná o tmavší odstíny. Určitě se vyplatí vyzkoušet si to "nanečisto" - já jsem třeba zjistila, že na tmavých barvách je lepší šetřit, zatímco světlejší odstíny si zaslouží větší množství barvy. Textilní barvy nepatří mezi nejlevnější, takže to nepřehánějte.

Dětem v této fázi připravte klasické "vodovky" nebo "tempery".

img_9914

3. Můžete tisknout. Hrajte si nejen s barvami ale i tím, kolik barvy na razítku nanášíte. Třeba jeden nános černé barvy můžete obtisknout až 4 krát a vytvoříte tak paletu různých odstínů od černé až po šedou. Nezapomeňte si na barvě vždy přečíst návod, abyste věděli, jak dlouho má barva zasychat.

img_9941

img_9919

Černá si rozumí se zlatou

img_9946

Kombinace černá, zlatá, tyrkysová

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...