Průvodce nákupem iPhonu či iPadu z druhé ruky

I když jste možná zarputilým zastáncem Androidu či Windows Phone, následující rady se vám budou hodit. Platí totiž obecně při nákupu jakékoliv elektroniky na Aukru. A na co byste si měli dát pozor při nákupu staršího iPhonu či iPadu?

Nekupujte zajíce v pytli, raději si zkontrolujte nabídku
V první řadě se podívejte jaké má prodejce hodnocení, zda už někdy prodával dražší zboží, jak dlouhá je dodací lhůta, nebo jestli cena odpovídá realitě. Praštit do očí by vás měla cena příliš nízká i vysoká. Srovnat si ji můžete s ostatními nabídkami na Aukru nebo Heuréce.

Dále si v nabídce zkontrolujte řádný popis. Neměly by chybět informace o tom kdy a kde byl telefon zakoupen, zda je součástí doklad o nákupu, jak byl telefon využíván, nebo jestli má nějaké viditelné poškození nebo dokonce vady, například slabší baterii, rozbitý displej apod. Vodítkem je také to, zda má prodejce v nabídce reálné fotografie nebo jestli nabízí osobní převzetí. Můžete si tak ověřit, v jakém stavu telefon je, a zdali odpovídá nabídce.

Konkrétně u iPhonů si dejte pozor na nabídky verzí 4 a 4s. Dnes se už prakticky nové kusy neprodávají a často se jedná jen o repasované zboží, které prodejce vydává za nové.

Odblokujte všechny bloky
Důležité je, aby byl telefon obnoven do továrního nastavení a nebyl nijak blokován. Pozor si dejte na blokaci SIM karty - v ČR se již několik let prodávají pouze neblokované telefony, ale pokud kupujete telefon původem ze zahraničí, můžete na blokaci narazit. Především v USA jsou často telefony blokovány, v případě operátora Verizon dokonce telefon nemá slot na SIM kartu. Takže v Česku si z takového iPhonu nezavoláte:(. Řešením je sice odblokování přístroje, při nešetrném odblokování můžete ale přijít o záruku, pokud ji telefon má.

Záruky pěkně do ruky
To je další věc, kterou je potřeba si ohlídat - zda balení telefonu obsahuje doklad o nákupu a záruční list. Zajímejte se i o to, kde můžete telefon reklamovat. Pokud byl pořízen v zahraničí, obvykle má pouze jednoletou záruku, kterou je možné uplatnit mezinárodně. Při pořízení v Česku vždy platí dvouletá záruka. Společnost Apple navíc umožňuje prodloužení záruky až na tři roky pomocí placené služby Apple Care.

Důvěřuj, ale prověřuj
Pokud si chcete ověřit, že iPhone, o který máte zájem, není nijak blokován, nebyl odcizen či nalezen po něčí ztrátě, požádejte prodejce o zaslání IMEI čísla nebo sériového čísla telefonu/tabletu. Následně na stránce Applu (https://www.icloud.com/activationlock/) zadejte jedno z těchto čísel a ověřte, zda je váš budoucí iPhone v pořádku.

Sbohem a šáteček Androide!
Tato rada je pro uživatele, kteří dosud nepoužívali iPhone a mají Android. Na stránce http://www.apple.com/iphone/switch-to-iphone/ je možné nalézt odkaz do obchodu Google Play, kde si stáhnete aplikaci pro Android. Ta vám snadno přetáhne veškerá potřebná data a po zakoupení iPhonu je opět pomocí odkazu z uvedené stránky dostanete do iPhonu. Tato „kouzelná“ aplikace se jmenuje Copy my Data.

Co když přece jen koupíte zajíce v pytli?
Je to v pytli? Není! Pokud se váš nákup na Aukru neodehrál podle vašich představ a máte pocit, že vám prodejce tak trochu věšel bulíky na nos, nebuďte smutní. Pro takové případy má Aukro Program ochrany kupujících, který vám garantuje vrácení peněz včetně poštovného.

A příště si povíme něco o tom, jak váš použitý iPhone či iPad připravit k prodeji na Aukru, abyste byli spokojeni vy i váš kupující.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...