Prodejce v roli oběti. Jak zabránit podvodu?

Svět internetové kriminality je rozmanitý a zažívá zlaté časy. Snadným terčem podvodů bývají kupující, ale nevyhýbají se ani prodejcům. Jak poznáte, že váš zákazník je pravděpodobně lump?

Oblíbeným způsobem, jak mohou podvodníci získat to, co chtějí, je zapojení sociálního inženýrství. Jedná se o metodu, která má zjednodušeně řečeno za cíl oběť podvodu zmanipulovat natolik, aby provedla určitou akci či sdělila nějakou informaci. Oběť pak sama útočníkovi například odevzdá své přihlašovací údaje, změní nastavení účtu či sdělí potřebné údaje v domnění, že vše je vlastně v pořádku a nic zvláštního se neděje.

Mezi tento typ podvodů například tzv. nigerijské emaily (zvané také Scam 419 či jednoduše spam). Zajímavé je, že existovaly už v době, kdy byl internet v plenkách, a to ve formě dopisu či faxu. S rozmachem internetu se masově rozšířily, princip zůstal stejný - obohatit se na úkor důvěřivého adresáta, v našem případě prodejce.

Na Aukru takový podvod proběhne zpravidla tak, že podvodník, který se vydává za kupujícího, osloví prodejce s nabídkou vyšší ceny, než jakou si prodejce zadal při vystavení. Požaduje však zaslání zásilky do zahraničí a na odeslání zboží spěchá – pod záminkou, že se jedná například o dárek k narozeninám. Ke zvýšení důvěry pak prodejce obdrží od zahraniční banky potvrzení, že peníze již byly odeslány na jeho účet a může zboží bez obav zaslat. Nepochybujte o tom, že zaslané kopie dokumentů jsou falešné. Pro nezkušené či důvěřivé prodejce to však bývá dostatečnou zárukou, aby své zboží odeslali do světa.

Co by vás mělo varovat
1) Buďte obezřetní, pokud je zpráva psána lámanou češtinou nebo rovnou anglicky.
2) Podvod je připraven tak, aby proběhl mimo Aukro - na to nikdy nepřistupujte. Nad obchody uzavřenými mimo Aukro nemáme dohled a nemůžeme vám v případě podvodu dále pomoci.
3) Pozor si dejte, když chce kupující zaslat zboží dříve než se peníze připíšou na váš bankovní či PayU účet. Zaslané doklady o provedené platbě totiž nemusí být pravé.
4) Podezřelé destinace, kam má zboží putovat jsou Anglie, africké, popřípadě východní země.

Máte podezření, že se jedná o podvod. Co dál? 
Vsaďte i na selský rozum a s chladnou hlavou si ověřujte všechny informace, které se k vám dostávají. Pokud máte podezření, že by obchod nemusel dopadnout podle vašich představ, neváhejte nám napsat přes kontaktní formulář. Podezřelého kupujícího prověříme a případně se o něj patřičně postaráme.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...