Připravte mobil na kolo: tipy na aplikace a další vychytávky

Pamatujete si na "mapník"? Zatímco před pár lety se bez něj pořádný cyklista neobešel, dnes spíš patří do kategorie Sběratelství. Nástup mobilů vybavených GPS navigací má na vás i vaše kolo trochu jiné požadavky. Tady jsou! 

Krok 1: vytaste mobil

Mobil v batohu na zádech nebo v brašně je sice v bezpečí ale zdaleka neumožňuje využívat všechny jeho výhody, mezi které patří možnost v reálném čase sledovat cestu, ujetou vzdálenost, rychlost, spálené kalorie nebo třeba vytvářet trasu. Řešením jsou voděodolné držáky na řídítka. Zpravidla jsou vybaveny transparentní vrstvou, díky které můžete dotykové zařízení ovládat bez nutnosti vytažení, dále pak vyztužením a uchycením, kterým mobil snadno upevníte aniž byste riskovali, že horší terén uchycení lidově řečeno "nerozdýchá".

obaly_na_mobil_smartphone_powerbanka_velky_vyber_na_aukro

cyklopouzdra na mobily | powerbanky

Pokud nejste z cukru a dáváte si kolo i v horším počasí, můžete narazit na jednu nevýhodu – i když jsou obaly voděodolné (včetně otvoru pro protažení kabelu od sluchátek), může dojít k navlhnutí uvnitř obalu. U některých telefonů se pak můžete setkat s dočasným zhoršením dotykové klávesnice, jiné spáchají sebevraždu. A když budete mít štěstí, tak jen demonstrativní. Z toho vyplývá, že při zhoršeném počasí se vyplatí mobil opravdu schovat jinam.

Alternativou jsou obaly, které možná znáte z běhání - kapsy, které připevníte na paži. Výhodou je, že přístroj není tolik vystaven otřesům jako v prvním případě. Zatímco některým smartphonům otřesy neublíží, jiným mohou odrovnat displej. Máte-li váš smartphone opravdu hodně rádi, raději si pořiďte outdoorovou navigaci.

Druhý největší bikerský problém: R.I.P. baterka

Mobil máte uchycený, zbývá vyřešit druhý "největší" bikerský problém: kapacitu baterky. Při celodenních trasách, kdy měříte, plánujete a fotíte jako o život se může stát, že baterie mobilu "umře" pár kilometrů před cílem. Kromě toho, že jste právě ztratili navigaci, máte i všechna neuložená data nenávratně fuč. To naštve!

Jako nejjednodušší řešení je mít sebou nabíječku a průběžně zastavovat v hospodách, kde si přístroj dobijete. Najít to správné místo k zastavení vám pomohou aplikace jako TripAdvisor, Foursquare nebo Breweries (bacha na alkohol na kole - více jsme psali tady;).

Větší nezávislost vám dají náhradní baterie, které si můžete vozit sebou. Není to ale řešení pro každého, respektive každý telefon.

Univerzálnější jsou powerbanky. Při výběru sledujte dva parametry: objem energie a taky čas, za který je powerbanka schopná přístroj dobít. Ty nejlepší jsou srovnatelné s nabíječkami - hledejte ty s výstupním proudem 2 A.

Krok 2: nakrmte mobil

Určitě už nějakou tu "bikerskou" aplikaci v telefonu máte. My vám řekneme, které jsou "hot" toto léto.

Facebook pro bikery (a jiné sportovce)

Jmenuje se STRAVA a umí v podstatě to, co vaše dosavadní aplikace pro kolo/běh, jako jsou Endomondo nebo Runtastic. Ale kromě toho má jedno velké sexy plus: vaše výkony můžete sdílet a porovnávat s ostatními, zúčastňovat se výzev a soutěžit.

Pro strýčka příhodu

Ne každý má první pomoc v malíčku a stres taky někdy udělá své. Záchranka dokáže podržením tlačítka přivolat pomoc, pomocí GPS lokalizovat vaši pozici, najít nejbližší externí defibrilátor nebo pohotovost nebo poskytne interaktivní návod jak na první pomoc.

Ujeďte bouřce

Nějakou appku pro počasí určitě taky máte. My tentokrát hlasujeme pro Meteoradar, který má mimochodem skvělé hodnocení. Sice se nedozvíte jak "asi" bude zítra, zato budete mít přesné informace, jak bude za hodinu na místě, kam právě míříte. Počasí sledujete prakticky v reálném čase a aplikace vám tak umožní projet bouřkami suchou nohou!

 Dáme koupačku?

Kromě vychlazeného a zakázaného pivka přijde na trase vhod také osvěžení v podobě koupání. Aplikace KdeSeKoupat vám poradí nejen, kde se právě nachází nejbližší možnost, ale také vám poskytne aktuální uživatelskou recenzi. Určitě patří mezi jednu z povedených komunitních appek.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...