Připravte auto na jaro. Co zvládnete sami a s čím pomůže servis?

Letní sezóna to nejsou jen nové gumy. Stejně důležité je zkontrolovat i klimatizaci, baterii či vyměnit poškozené stěrače. Někdo nedá dopustit na služby profesionálních autoservisu, zatímco pro jiného jsou to zbytečně vyhozené peníze. Co z toho zvládnete sami a co je lepší přenechat odborníkům?

DIY aneb Udělej si sám

1. Přezujte na letní pneumatiky
To je základ, bez kterého byste ideálně neměli vyjet z garáže. Jakmile se teplota přes den pohybuje okolo 7ºC, můžete gumy vyměnit. Trendem je zimní pneumatiky vůbec nezouvat a šetřit tak rozpočet až na následující zimní sezónu. To ale není moc rozumné řešení. "Letní a zimní pneumatika má velmi odlišné jízdní vlastnosti. Zimní jsou konstruovány do nízkých teplot a zde svoji roli skvěle zvládají, zatímco využití takových pneu na letní sezónu může být jak nebezpečně, tak neekologické. Z dlouhodobého hlediska se přezutí na letní jednoznačně vyplatí," říká David Hubáček, který má na Aukru nabídku pneumatik na starosti. Pokud chcete ušetřit, vyzkoušejte místo značkových nových pneumatik protektory. Na Aukru je koupíte od českých výrobců s příslušnou certifikací.

2. Umyjte auto
Od zimních nánosů soli je potřeba očistit jak karoserii, tak podvozek. Speciální pozornost věnujte brzdovým destičkám. Nepodceňujte ani interiér, vysajte si pod koberečky, jestli tam náhodou nezapadlo nějaké jídlo po dětech nebo psovi a samozřejmě odstraňte i další nečistoty a kamínky, které jste do auta nechtěně zanesli.

3. Zkontrolujte světla a stěrače
Světla svítí? Stěrače stírají? Raději ty stěrače zkontrolujte pořádně, přeci jen dostaly v zimě zabrat.

4. Dolijte provozní kapaliny
Zkontrolujte chladící kapalinu a dále kapalinu do ostřikovačů, kam můžete začít přilívat letní směs.

Svěřte (se) do rukou servisu

1. Kompletní jarní prohlídka
Odborníci dolijí na provozní kapaliny, zkontrolují brzdy (včetně hadiček) a tlumiče, které dostávají na českých silnicích zabrat.

2. Kontrola klimatizace
Špatně fungující klimatizace může způsobit dýchací problémy nebo bolest hlavy. Nejjistější způsob, jak se tomu vyhnout, je dát ji odborně vyčistit. I tak se doporučuje, aby řidiči i přes zimu alespoň jednou měsíčně klimatizaci zapnuli - podpoříte tak správnou činnost těsnění.

3. Kontrola baterie
Zátěžový test autobaterie se provádí zejména pokud jste s autem v zimě moc nejezdili.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 2,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...