Hodinky PRIM: S netradičními požadavky se setkáváme často

Značka PRIM je žijící legendou, kterou můžete koupit nebo vydražit také na Aukru. Třeba teď běží charitativní aukce modelu ORLÍK u příležitosti 103. ročníku veslařských Primátorek Skupiny ČEZ. Výtěžek bude věnován Nadaci Leontinka na podporu nevidomých. U té příležitosti jsme vyzpovídali Aleše Fleischmanna, ředitele společnosti a předsedu představenstva Elton hodinářská.

Na Aukru jsou v charitativní dražbě hodinky PRIM z Vaší továrny ELTON hodinářská z Nového Města nad Metují a výtěžek z aukce je určený na podporu Nadace Leontinka. Proč jste se rozhodli podpořit právě nevidomé a slabozraké?
Nadaci Leontinka podporujeme společně s organizátory Primátorek již několik let a podpora slabozrakým sportovcům má podle nás smysl. Jsme rádi, že výtěžek z dražby putuje na jasně určený účel a my vidíme, kde konkrétně peníze pomohly a komu jsme přispěli na splnění sportovních snů. Aukce při příležitosti Primátorek má svou tradici a doposud se vybralo více než 400 tisíc korun.

Na kolekcích spolupracujete i s českými designéry. S kým jste dosud spolupracovali a na jaké novinky se můžeme těšit?
V minulosti jsme spolupracovali například se Studiem Olgoj Chorchoj, Beatou Rajskou, Lenkou Súkupová a mnoha dalšími. Modely z této spolupráce dodnes patří mezi zákazníky k oblíbeným, proto bychom i v budoucnu rádi na tuto tradici navázali. Podobu aktuálních nových modelů a limitovaných edicí však vytvořili naši vlastní designéři a konstruktéři. Designéři nás ke spolupráci oslovují, proto není vyloučeno, že v budoucnu vzniknou další netradiční hodinky. Dalo by se ovšem říci, že našimi designéry jsou i někteří naši zákazníci, kteří přijdou s návrhem vlastních hodinek a my jim pomůžeme jejich představy převést do reality.

Nejnovější výsledek práce našich designérů jsou hodinky vyrobené pro nadaci Cesta za snem pro handikapované sportovce, které již byly předány. Další zbrusu nové hodinky byly vyrobeny pro válečné veterány nadace Regi Base. Máme schválený i prototyp hodinek, které naše firma věnuje všem českým sportovcům na Olympiádu v Riu.

Vyrábíte hodinky na zakázku. Setkali jste se s nějakým netradičním požadavkem?
Převážná většina našich hodinek je vyrobena na zakázku. Naší specializací jsou individualizace, díky kterým si naši zákazníci nechávají vytvořit skutečně originální hodinky. Čím dál častěji si u nás také nechávají vytvořit speciální kolekce různé firmy, které tak chtějí připomenout či oslavit významné události a výročí. S netradičními požadavky se tedy setkáváme velmi často, ať už jde o nezvyklý materiál, zpracování, tvar pouzdra… Vyhovět některým požadavkům je často náročné, ale o to větší je to pro nás výzva.

Jak vypadá výroba hodinek? Kolik lidí se na tom podílí a jak dlouho celý proces trvá?
Jak vypadá výroba hodinek? Přijeďte se podívat přímo k nám do Nového Města, jak se z ocelové tyče stanou náramkové hodinky, malý tikající klenot. 🙂 Videa s ukázkami výroby si můžete prohlédnout na našich stránkách www.prim.cz. Na výrobě hodinek se podílí několik desítek lidí nejrůznějších profesí, od konstruktérů a designérů, přes strojaře, hodináře, technology až po rytce a tiskaře. Výroba trvá několik hodin až několik dní, plus týdny testování, záleží na složitosti, náročnosti a požadavkům zákazníka.

Co z historie „PRIMEK“, která sahá až do čtyřicátých let minulého století, se zachovalo dodnes? Existuje například nějaký model, který se stále vyrábí?
Zachována je kvalita, česká výroba, nadčasový minimalistický design. Některé ikonické modely se – samozřejmě v modernizované, modifikované podobě vyrábějí i dnes, jedná se zejména o modely Orlík, Diplomat a Spartak.

Který model „PRIMEK“ z historie výroby má nejvyšší hodnotu pro sběratele?
Bezpochyby model Orlík – Tento model je pro milovníky hodinek v podstatě kultovní, proto jsme se i při spolupráci Primátorkami rozhodli právě tento model využít jako inspiraci limitované edice PRIM Orlík Primátorky 100 L.E. – hodinky z této limitované edice také věnujeme do dražby pro Nadaci Leontinka.

Historie legendárního modelu Orlík se začala psát již na přelomu 50. a 60. let minulého století, kdy byl podle zadání tehdejšího Ministerstva národní obrany vyroben prototyp nového modelu náramkových hodinek, určený pro průzkumné jednotky ženijního vojska. První prototyp hodinek PRIM ORLÍK byl podroben podnikovým zkouškám již v roce 1963 a vojenské zkoušky proběhly v roce 1964. Z dochovaných historických záznamu lze usuzovat na některé zajímavé testovací metody. Například jeden z uživatelů v hodnosti plukovníka ve svém hodnocení uvádí: „Hodinky byly používány při sportu, basketbalu, volejbalu a hlavně kuželkách, kde s nimi bylo uděláno cca 10.000 hodů. Dále byly zamrznuty v ledu a při rozmrazování vystaveny teplotě varu po dobu 2 až 3 minut, protože se na ně zapomnělo.“ Ověřovací série v počtu 300 kusů byla armádě předána 25. listopadu 1965. Hodinky PRIM ORLÍK v této podobě se nikdy nevyrobily pro žádného jiného zákazníka. Postupem času se tedy staly vyhledávaným sběratelským artefaktem.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...