Přestaňte hromadit aneb Minimalistou snadno a rychle

Dali jste si někdy tu práci a spočítali, kolik věcí vlastníte? Colin Wright, blogger, cestovatel a jeden ze známých představitelů minimalismu došel k číslu 51. Vy byste se pravděpodobně dopočítali minimálně  tisícovky. Teda pokud byste se vůbec dopočítali…

Minimalisté razí heslo, že méně je někdy více. A to platí nejen o věcech, kterými se obklopujete, ale i lidech nebo třeba aktivitách, kterými trávíte čas, ale zas tak moc vás neberou. Chodíte do práce, která vás nebaví? Podle minimalistů je to luxus, který byste si měli odpustit. Prostě odejděte.

Ok. Je na místě přiznat, že Colin je extrémní případ. Ale většina minimalistů jsou lidé, u kterých by vás ani nenapadlo, že patří mezi vyznavače tohoto životního stylu. Často se jedná o úspěšné manažery, kteří časem zjistili, že jim něco chybí (nebo naopak přebývá). Nebo taky táty od rodin, kteří si uvědomili, že tráví více času s kolegy v práci než s vlastními dětmi. Spojuje je jeden cíl, kterému se rozhodli podřídit všechno: žít jednodušší a spokojenější život.

minimalisticky_interier_navod_na_aukroblog

Minimalisté nežijí v chatrčích, jak si možná myslíte. Často jen svůj velký několika set metrový dům vyměnili za menší a úspornější domov, ve kterém se snaží efektivně využít každý jeho milimetr - a samozřejmě nehromadit!

Minimalisté zkrátka věří (a vypadá to logicky), že když se obklopíte jen těmi věcmi a lidmi, které máte rádi nebo zkrátka k životu opravdu nutně potřebujete, budete mnohem šťastnější.

Pokud si to chcete vyzkoušet na vlastní kůži, můžete se inspirovat následujícími tipy. Když už nic jiného, aspoň vám pomohou vypořádat se s vánočním úklidem;)

Minimalistou snadno a rychle

1. Zbavte se věcí, které máte dvakrát

Není důvod duplikovat. Opravdu potřebujete dvě solničky, dva televizory nebo dvě stejně velké pánve? Pryč s tím.

2. Zbavte se věcí, které jste nepoužili víc jak rok

Říkáte si, že se určitě budou hodit? Ale pravda je taková, že pokud jste na nějaký předmět už víc jak rok nesáhli, je velká pravděpodobnost, že se to nepodaří ani v tom příštím roce.

TIP: Abyste se zbavili starých krámů, využijte mobilní aplikaci STŘELTO. Kromě toho, že s ní snadno a rychle vystavíte na Aukru, můžete váš inzerát jedním kliknutím umístit i jinde a zvýšit tak šanci na úspěšný prodej.

3. Digitalizujte nostalgické vzpomínky

Někdy je těžké zbavit se věcí či dárků, které vám něco nebo někoho připomínají. Řešení je jednoduché: pořiďte si jejich fotky a pak vše dejte pryč. Vaše vzpomínky tak zůstanou zachované a kdykoliv se k nim můžete vrátit.

4. Dávejte věci tam, kam patří

Něco popadne v koupelně a po cestě do obýváku to bezmyšlenkovitě necháte v kuchyni. Pravidlo je jednoduché: pokud jste něco přestali používat, vraťte to tam, kde jste to vzali. Udržíte tak snadněji pořádek a budete mít přehled, kde co hledat.

5. Udělejte si na ně místo

Ujistěte se, že každá položka ve vašem domě má své místo – ať už jde o umělohmotný kontejner nebo organizér pod postelí.

6. Nenechávejte doma věci, které byste už nekoupili

Určitě minimálně jednu takovou věc máte doma. Kdysi jste si ji koupili a dneska nechápete, jak jste za ni mohli ty peníze dát. Je na čase takovou věc poslat dál.

9. Vsaďte na nábytek s uzavřenými skříňkami

Problém s hromaděním sice neřeší, ale jsou zárukou, že na ten „bordel“ aspoň nemusíte dívat.

10. Hlídejte si, za co utrácíte

Pište si všechny útraty po dobu 30 dní a pak se na seznam položek podívejte s odstupem. Určitě jich tam najdete spousty, které budete budete moci označit jako "zbytné". Při příštím nutkání utrácet na to pamatujte.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...