Poradna: Jak zaplatím na Aukru za zboží?

Konečně jste na Aukru objevili vytoužený kousek! K tomu, aby vám mohl říkat "pane" zbývá už jen zaplatit. Dneska vám ukážeme, že to není žádná věda:).

Většina prodejců na Aukru nabízí platby přes PayU. Menší část pak jen platu přímo na jejich bankovní účet. Jak to poznáte? Podívejte se na výpis nabídek (obr. 1) nebo do popisu nabídky v záložce Doprava a platba, kterou najdete pod fotografií vybraného zboží (obr. 2).

TIP: Tento článek je několik let starý a některé v něm zmiňované skutečnosti se již změnily. Přečtěte si aktuální informace k platbě za zboží na Aukru.

Obrázek 1

platby_pres_payu

Obrázek 1 - ve výpisu nabídek vidíte, jestli prodejce nabízí platby přes PayU.

Obrázek 2

platby_pres_payu_zalozka_doprava_plataba

Obrázek 2 - Když si nabídku rozkliknete, pod fotografií zboží vidíte záložku Doprava a platba, kde najdete informace o možnostech platby za zboží.

Pokud prodejce nabízí platbu přes PayU, můžete si vybrat z více možností, jak zaplatíte. Jestliže prodejce platby přes PayU nemá, zobrazí se vám pouze možnost platby přímo na účet prodejce (bankovním převodem). Platbu v takovém případě platbu provedete podle pokynů, které vám prodejce zašle e-mailem nebo uvádí v záložce Doprava a platba.

Jak zaplatím přes PayU? 

Pokud jste si vybrali nabídku s platbou PayU, systém vám nabídne dvě tlačítka: převod hotovosti a platba kartou.

typy plateb 1

Obrázek 3 - V případě platby přes PayU si můžete vybrat z více platebních metod.

Pokud chcete zaplatit kartou, kliknete na možnost platba kartou a pak vyplníte údaje, jak jste zvyklí. Můžete si zvolit, jestli je použijete jednorázově nebo si kartu uložíte. Více informací o platbě uloženou kartou najdete zde.

Když kliknete na tlačítko Převod hotovosti, můžete si vybrat rychlou online platbu (zeleně označené na obrázku č. 4) nebo některou z pomalých metod (žlutě označené na obrázku č. 4).

typy plateb 2

Obrázek 4 - Mezi pomalé platební metody patří platba složenkou nebo běžný bankovní převod. Rychlejší jsou platby přes "tlačítko" vaší banky.

Jestli si zvolíte tlačítko některé z bank, systém vás přesměruje na přihlášení do vašeho internetového bankovnictví. Je tedy potřeba, abyste měli u sebe přihlašovací údaje. Po přihlášení do vašeho online bankovního účtu se vám zobrazí předvypněný příkaz k úhradě a vy ho už jen potvrdíte, aniž byste cokoliv doplňovali nebo měnili.

Pokud jste v nabídce tlačítek nenašli vaši banku, můžete si vybrat buď běžný převod nebo platbu složenkou. V obou případech vám systém vygeneruje údaje pro platbu a přijdou vám navíc i v e-mailové zprávě. V těchto případech ale často dochází k tomu, že platba neproběhne správně, protože některý z údajů změníte. Ujistěte se proto prosím, že všechny údaje zadáváte přesně podle pokynů. V žádném případě neměňte částku. Pokud by platba nebyla dokončena nejpozději do 3 pracovních dnů, raději nám napište, abychom platbu prověřili:).

Kdyby se platba napoprvé nepovedla, nezoufejte. Co dělat v takovém případě, se dozvíte v tomto článku:).

TIP: Tento článek je několik let starý a některé v něm zmiňované skutečnosti se již změnily. Přečtěte si aktuální informace k platbě za zboží na Aukru.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...