Podzimní zakládání trávníků. Vyberte si ideální “green”

„Travička zelená, to je moje potěšení…“, zanotoval by si rád asi každý majitel zahrady. Jenže každý si tu ideální zelenou peřinu může představovat trošku jinak. Někdo hledá lupou každý plevílek na svém dokonalém golfovém greenu a někdo se naopak těší z toho, jak ty sedmikrásky letos pěkně kvetou.

travni_smes_sedmikrasky

Sedmikrásky v trávníku mohou romantickou duši potěšit, pro většinu zahrádkářů však budou trnem v oku.

Pokud chceme nově založit klasický pěkný zelený trávník, je třeba zvážit, jestli jsme schopni zajistit vhodné podmínky. Trávník je poměrně náročný na stanoviště a na vyschlém nebo naopak přemokřeném pozemku s nevhodným složením půdy cíleného výsledku zkrátka nedosáhneme. Často bývá instalace závlahového systému nutností, pokud nechceme každý den několikrát obíhat pozemek s hadicí. Dáte mi určitě zapravdu, že letošní suché léto dalo nejen trávě pořádně zabrat. V nevhodných podmínkách začnou brzy nad trávou, kterou jsme vyseli, převažovat plevely a sice budeme mít na zahradě „něco zeleného“, ale golf si asi moc dobře nezahrajeme.

nedostatek_vlahy_pampeliskam_nevadi

Zatímco travní stébla při nedostatku vláhy zasychají, odolnějším pampeliškám se stále dobře daří.

Když se tedy rozhodneme pro založení nového trávníku, existují dvě základní možnosti: Založení výsevem nebo drnováním – položením travního koberce. Pokud to chceme stihnout ještě letos, máme nejvyšší čas. Podzimní výsev se provádí zhruba do poloviny října, travní koberce se dají položit do prvních mrazů.

A jaká jsou hlavní specifika, výhody a nevýhody těchto metod?

Založení výsevem
Pokud máme předem dobře připravený pozemek pro založení trávníku, zvládne výsev v podstatě každý. Kdo nemá zkušenosti, může si pro zajištění správného dávkování pořídit např. jednoduchý ruční rozmetač hnojiv a osiv. Podle plánovaného využití trávníku a stanovištních podmínek můžeme vybrat vhodnou směs osiva. Výhodou je zcela jistě nižší cena a nevýhodou nutná následná péče, zejména odplevelování a dosevy míst, kde tráva nevyklíčila.

Pokládka travních koberců
Je to metoda, kdy se travní drn předpěstovává na jiném pozemku, poté se pruhy srolovaného trávníku převezou na cílový pozemek a položí. Je nutné drny položit včas a správnou technologií, takže bych určitě doporučila poptat specializovanou firmu. Nutnost kvalitní přípravy pozemku je u drnování stejná jako u výsevu. Odpadá práce s následným odplevelováním a doséváním nevzešlých míst. Další výhodou je okamžitý efekt a nespornou nevýhodou několikanásobně vyšší pořizovací cena.

pokladka_travniho_koberce

Pokládkou travního koberce docílíme okamžitého estetického efektu.

Zajímavou alternativou trávníku a zpestřením zahrady může být takzvaná květnatá louka. Na trhu jsou dostupné speciální směsi semen trav a bylin, ze kterých si můžeme vybrat podle vlastního vkusu a podmínek na naší zahradě tu pravou. Můžeme tak mít na části zahrady nízký pravidelně sečený trávník přecházející třeba v kopretinovou louku.

okrasne_rostliny_misto_travniku

Okrajové části zahrady, kde by se trávníku nedařilo nebo by se tam špatně udržoval, můžeme osázet vhodnými okrasnými rostlinami.

Pro místa, kde zkrátka nejsou vhodné podmínky pro trávník nebo kde by se nám špatně udržoval (malé plochy, svahy apod.) doporučuji trávu nahradit vhodnými půdopokryvnými rostlinami nebo založit okrasné záhony. Možností je spousta a fantazii se meze nekladou.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...