Kublanka: Pečená krkovice s liškami a tyrolským knedlíkem

Jestli jste se až do teď řídili novoročním předsevzetím - pravidelně cvičíte, jíte zdravě, omezili jste maso a alkohol - musíte mít obrovský hlad! Naštěstí foodblogeři Kublanka přišli se záchranným receptem, který vám zaručeně spraví chuť a dostane vás zpátky do formy! 😉

Masopust se blíží a s ním i náš oblíbený Tučný čtvrtek. Upřímně, je to náš nejoblíbenější čtvrtek v roce, protože nikdo nemá výčitky z toho, že si dá pořádně do nosu. Zkrátka na Tučný čtvrtek by se mělo co nejvíce jíst a pít. Letos připadá Tučný čtvrtek na 4. února a nezapomeňte, dle pranostiky, že kdo se dostatečně nenají v tento den, ten nebude celý rok při síle. A nebojte, po masopustním období přichází 40 dnů půstu, až do Velikonoc.

2_krkovice_s_liskami

Ingredience
800 g vepřové krkovice – nakrájená na větší kostky
3 stroužky česneku
2 šalotky – rozčtvrcené
2 lžičky celého kmínu
2 lžíce sádla
sůl
Restované lišky
250 g lišek nebo jiných nejlépe lesních hub
1 lžíce sádla
kmín
sůl
Špenát
1 šalotka – najemno nakrájená
50 g másla
600 g čerstvého baby špenátu
2 stroužky česneku – utřený
sůl
Tyrolské knedlíky
6 rohlíků z předchozího dne
250 ml vlažného mléka
2 vejce
3 lžíce strouhanky
80 g slaniny – nakrájená na velmi malé kostičky
30 g másla
pažitka
pepř
sůl

Postup
Vepřová krkovice s liškami
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Maso dáme spolu s kmínem, solí, stroužky česneku a překrájenou šalotkou do pekáče, dobře promícháme, přidáme 2 lžíce sádla a dáme zprudka zapéct na zhruba 15 minut do předehřáté trouby. Poté stáhneme teplotu na 160 °C, podlijeme 250-300 ml horké vody a pečeme doměkka následujících 50-60 minut. V případě potřeby podlijeme malým množstvím vody v průběhu pečení.

Těsně před dopečením masa si orestujeme na sádle lišky, které ochutíme solí a kmínem. Jako poslední si na másle zpěníme najemno nakrájenou šalotku, přidáme baby špenát spolu s utřeným česnekem a necháme zhruba 1 minutu zprudka orestovat. Dochutíme solí.
Jakmile je maso upečené, rozložíme na servírovací talíř špenát, na něj rozložíme opečené maso, lišky a přepůlené tyrolské knedlíky. Vše polijeme výpekem.

Tyrolské knedlíky
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, dáme je do mísy a zalijeme je trochou vlažného mléka. Mezitím si na másle osmažíme dozlatova najemno nakrájenou slaninu. K namočeným rohlíkům přilijeme zbývající mléko, přidáme usmaženou slaninu, vejce, sůl, pepř a důkladně prsty promícháme. Těsto zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama vytvarujeme 8-12 velkých knedlíků, které vaříme v osolené vodě 10-15 minut.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...