Padá hvězda, něco si přej!

Jako každý rok se i letos můžeme těšit na noci plné padajících hvězd. Takzvané Perseidy se na obloze objevují od 17. července do 24. srpna, ale jejich pozorování si naplánujte ideálně na noc mezi 12. a 13. srpnem, kdy jich bude k vidění nejvíce. Nezapomeňte si připravit nejen teplou deku, ale také pořádně dlouhý seznam přání.

Ale co vlastně mají tyto do ruda rozžhavené úlomky velikosti zrnek písku z komety Swift–Tuttle společného se splněnými přáními?

Pokud jste pragmatik, realista či ateista, obávám se, že vůbec nic. Toto spojení totiž nejspíše vzniklo ve 2. století, kdy řecký astronom Ptolemaios přišel s tvrzením, že hvězdy vylétávají z díry v nebi, kterou Bůh vytvoří vždy, když shlíží z nebes. Lidé proto využívali této vzácné božské pozornosti a vysílali k němu svá přání.

Pokud však v sobě máte aspoň trochu naivky, romantika či blázna, možná uznáte, že na tom přece jen něco bude. Proč by jinak i teď — po více než 1800 letech — lidé stále nadšeně volali „Padá hvězda, něco si přej!“? Mají snad meteory zvláštní energii, kterou dokážeme silou myšlenky vstřebat?

A jako na každou jinou palčivou otázku odpověděli vědci samozřejmě i na problematiku přání pod padající hvězdou. Pětiletá studie potvrdila, že lidem, kteří žádali hvězdy o splnění svých snů, se přání vyplnila až s o 46,5 % vyšší úspěšností než těm, kteří tento „rituál“ nepraktikovali.

Ovšem jejich vysvětlení je jednoduché a žádná vyšší síla v něm roli nehraje. Zašeptání přání pod dramaticky temnou oblohou, kterou právě protnul vzácně se vyskytující meteor, člověku dodá pocit, že se na něj obrátilo štěstí a vyjde (vědomky či nevědomky) svému snu naproti. Jednoduše řečeno: když se něco chce, tak to prostě jde.

Odhaduju tedy, že za zbylými 53,5 % neúspěšnými přáními se skrývají ta nesplnitelná typu „chci se naučit létat" nebo "přeji si úžasnou tchýni“.

A jak se říká: jiný kraj, jiný mrav a jiný pochybný rituál zajišťující váš další krůček ke štěstí:

  • K pozorování hvězd na Filipínách si přibalte i kapesník. Filipínci totiž věří, že přání se vám splní jen tehdy, když na kapesníku stihnete uvázat uzel dřív, než letící meteor vyhasne.
  • Chile při myšlence na přání stačí pro štěstí zvednout ze země kámen.
  • V oblasti historického Švábska se raději spokojte jen se dvěma přáními. Traduje se zde, že 3 za sebou viděné padající hvězdy věští vaši blízkou smrt.

Nicméně ať už jste odkudkoli, téměř jisté úspěšnosti dosáhnete, když si s sebou vezmete dalekohled, svou drahou polovičku a budete si přát užít si jen trochu romantiky pod hvězdnou oblohou.

A jestli už teď tušíte, že se vám nepoštěstí a o noční podívanou přijdete, vyměňte dalekohled za kaleidoskop:

kal1

Budete potřebovat papírovou ruličku, alobal, čtvrtku papíru, kousek poddajné a kousek pevné průhledné fólie, drobné korálky, gumičku, barevné papíry na ozdobu, tužku, nůžky, pravítko, lepící pásku.

kal2

Na černý papír (nebo černě zabarvenou čtvrtku) obkreslete ruličku vystřihněte. Je dobré nechat po obvodu pár paprsků, kterými kolečko k ruličce pohodlně přilepíte. Doprostřed kolečka udělejte díru, která bude sloužit jako průzor.

kal3

Podlepte alobal papírovou čtvrtkou, aby se s ním lépe pracovalo. Pravítkem naměřte odpovídající velikost a vytvořte tříboký hranol s alobalovou vrstvou uvnitř, který vložíte do ruličky. (Pokud použijete ruličku od toaletního papíru, budou mít strany hranolu rozměry cca 4,2 x 9,2 cm + úzký proužek na slepení.)

kal4

Kousek poddajné průhledné fólie prstem jemně natlačte do ruličky (viz 1. obrázek), upevněte gumičkou a dovnitř nasypte pár korálků nebo jiných barevných ozdob.

kal5

Překryjte ruličku pevnou průhlednou fólii a pořádně upevněte lepící páskou, aby korálky nevypadávaly ven. Kaleidoskop zvenčí oblepte barevným papírem nebo ozdobte čímkoliv, co vás napadne. Dívejte se průzorem do ruličky, otáčejte a kochejte se.

zdroj videa: www.youtube.com

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...