Bzzzz. Plác! 17 tipů, jak na to i bez plácačky

Dokáže otrávit nedělní siestu, kálí až 300 krát za den a přenáší miliony choroboplodných zárodků. Moucha domácí má všechny předpoklady, aby se stala vaší noční můrou. Je na čase přejít do protiútoku!

Kromě toho, že moucha dokáže být pěkně otravná (zejména po nedělním obědě), patří mezi přenašeče infekčních nemocí, mimo jiné třeba salmonelózy. A i když to tak možná nevypadá, zbavení se much může být docela věda. Nejprve se vypořádejte se zdrojem, který mouchy k vám domů (případně na zahradní grilovačku) přitáhl: odstraňte ovoce ze stolu (obzvláště to přezrálé), vyneste smetí, vyvětrejte (na tom si dejte záležet, pokud jste zrovna vařili maso nebo vyvářeli plínky). To všechno jsou vůně pachy pro mouchy více než přitažlivé.

Moucha je fakt číslo!

A udělejte to co nejrychleji! Čím déle totiž dopřejete dotěrné mouše klid, tím více se u vás zabydlí. Po oplodnění naklade moucha až 150 vajíček, ze kterých se do čtyřiadvaceti hodin začnou líhnout larvy. A taky vás zaměstná při úklidu: věděli jste, že moucha kálí až 300 krát za den? To odpovídá zhruba každé čtvrté až páté minutě!

Jak vyzrát na mouchy

1. Koupit si můžete hotový chemický přípravek - ať už odpuzující repelent nebo přímo s hubícím efektem. Jestli doma nechcete sbírat otrávené mouchy, vsaďte na osvědčený DIY repelent s hřebíčkem: na stůl rozkrojte 2 citrony a odhalenou dužinu propíchejte hřebíčky (cca 10 kousků na 1 citron).

citrony_plati_na_mouchy_aukroblog

2. Na kůži i do interiéru: v lahvičce s pumpičkou smíchejte 100 ml vodky nebo lihu a 10 g hřebíčku (může být celý) a používejte. Během používání nezapomeňte průběžně protřepávat.

3. Někteří nedají dopustit na obyčejný ocet. Ocet nalijte do lahvičky s pumpičkou a prostor vystříkejte. Jestliže vám octový odér vadí, přidejte pár kapek eukalyptového oleje.

4. Natrhejte si v přírodě kytici vratiče obecného a dejte ji na stůl do vázy. Získáte krásnou dekoraci i odpuzovač hmyzu v jednom. Usušenou kytici si můžete pověsit i do šatníků, kde dost dává zabrat molům.

5. I další rostliny fungují jako přirozený odpuzovač. Patří mezi ně bazalka, levandule nebo máta. Květináče umístěte do oken nebo ke dveřím. Fungovat by měl i pytlík se sušenými lístky či květy těchto rostlinek.

6. Náramek proti hmyzu na Aukru pořídíte od 49 Kč.

naramek_proti_hmyzu_na_aukro

7. Pochytat mouchy pomůže i tato past: na dně sklenice smíchejte cukr s trochou vody a vložte do ní kornout, který jste vytvořili z papíru. Špička kornoutu musí být ustřižena – moucha se špičkou dostane dovnitř ale ven už neproleze.

8. Přesnou mušku budete mít s plácačkou – vybrat si můžete mezi elektronickou a mechanickou. A když plácačka není po ruce, budou se hodit i včerejší noviny, ze kterých vyrobíte ruličku.

9. Hitem jsou lampy proti hmyzu, které odpuzují široké spektrum neřádů – od much až po komáry. Některé fungují čistě jako odpuzovač, jiné naopak hmyz přilákají a poté je efektivně zahubí. Pokud hledáte lampu, která vás zbaví konkrétně much, vybírejte obezřetně.

lampa_proti_hmyzu_velky_vyber_na_aukro

10. Přirozeným predátorem much jsou pavouci. Pokud vám mouchy doslova lezou krkem, pavučiny v domě neuklízejte.

11. Pro masožravou rostlinu jsou mouchy velkou delikatesou, ale aby tato metoda fungovala efektivně, potřebovali byste mít takových rostlin v místnosti víc.

12. Mouchy prý odpuzuje modrá barva. Proto se v minulosti chlévy a jejich okolí natíralo na tento odstín. Naopak žlutá je přitahuje.

13. Skvělou prevencí jsou sítě do oken. Pokud se u vás lidově řečeno "dveře nezastaví" nebo máte třeba psa, pomůže vám magnetická síť proti hmyzu, která umožňuje přirozený průchod dveřmi aniž by vás omezovala. Postel, kočárek, zahradní houpačku, slunečník či altán ochrání proti hmyzu moskytiéry.

moskytiera_velky_vyber_na_aukro

14. Do přírody se bude hodit funkční prádlo proti hmyzu.

15. Míříte pořád těsně vedle? Namiřte na mouchu vysavač a vysajte ji. Neminete!

16. Na večer se bude hodit svíčka s citronovou trávou (citronella). V kombinaci s kouřem, který hmyz nesnáší, je velmi účinná!

17. Moucha jde za světlem. Když ji potřebujete vyhnat z pokoje, otevřete dveře do vedlejší rozsvícené místnosti. A pak využijte některý z předchozích tipů. 😉

A jaký recept se na mouchy osvědčil vám? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (6 hlasů, průměr: 4,17 z celkem 5 hlasů)
Loading...