Zkroťte pach a ochočte si vůni domova

Zkuste ji popsat slovy a zjistíte, že je nepopsatelná. Zkuste ji zachytit a uteče dřív, než vykřiknete "stůj". A zkuste si ji vybavit. Cítíte? Čím to, že vůně vaší domácnosti je taková jaká je?

Vůně vašeho domova je jako deník. Včerejší oběd, triko propocené po večerním běhu, ranní cigareta smíchaná s oblíbeným parfémem, odpadky, které jste zapomněli vynést, vaše kočka a arzenál exotického koření, na který jste patřičně pyšní. I tak může vonět váš domov. Ale přiznejme si to na rovinu: hranice mezi zápachem a vůní je v tomto případě nebezpečně tenká.

Jestli máte nutkání do toho ještě zapálit vonnou svíčku, raději na to zapomeňte. Interiérové vůně, ať už mají podobu svíček, katalytických či lamp, difuzérů a dalších aroma-vymožeností, pachy pouze překryjí nebo se s nimi v horším případě jen promíchají a výsledek bude pomalu horší než původní , ehm, vůně.

Vůně čistoty
Ostatně všechny tyto zmíněné přípravky by měly být jen pověstnou třešinkou na dortu. A tím dortem samotným by měl být váš uklizený a vyvětraný byt. Zní to banálně, ale pravda je, že právě čistota by měla být základní esencí vůně vašeho domova. I prach totiž může obsahovat částice, které ovlivňují pach bytu. Věděli jste, že dým je ve skutečnosti rozptýlená pevná látka v plynu? Proto třeba zakouřeným prostorům prospěje luxování.

A čemu byste při úklidu měli věnovat pozornost? Neskutečně houževnatými „držáky“ pachů v interiéru jsou textilie (alergici vědí) – koberce, záclony, závěsy, polštáře či čalouněný nábytek. Vysajte je. Vyperte je. Vymalujte. A když nezabere ani to, vyměňte žárovky. Ty jsou totiž přirozeným lapačem cigaretového kouře a s každým dalším rozsvícením uvolníte jeho odér zpět do vzduchu.

Něco je ve vzduchu
I když si nakrásně vymalujete, zjistíte, že nemáte vyhráno. Uklizený a voňavý byt je jak asi víte nedostižná meta. Stačí jeden aromatičtější oběd, jeden připálený hrnec nebo neuklizený kočičí záchod a vaše „vůně“ je zase o kousek blíž „zápachu“. Proto se vyplatí mít doma pohlcovače pachů. A budete překvapení, že je máte po ruce, aniž byste je nějak pracně sháněli. Mezi přirozené pohlcovače pachů totiž patří ocet, bylinky, káva, citrusové plody, jedlá soda a třeba také dřevěné uhlí.

První pomoc: pohlcovače pachů
1) Dejte do místnosti misku s octovým roztokem, kávová zrna, látkové pytlíky s bylinkami či například kytici sušené levandule nebo uhlí. Citrusové plody oloupejte a kůru nechte volně v prostoru usychat.
2) Zkuste povařit aromatické bylinky (mátu, levanduli, heřmánek). Stejným způsobem můžete postupovat i s citrusovými plody.
3) Zkombinujte ocet a citrusové plody. Ocet je univerzální mycí prostředek, který sám o sobě moc nevoní. Zkuste v octu marinovat kůru z citrusových plodů. Získáte voňavý prostředek, se kterým utřete nejen prach, ale i podlahu.
4) Pohlcovače pachů můžete nechat pracovat už při samotném úklidu. Sáček ve vysavači pokapejte éterickým citrusovým olejíčkem. Nebo vysajte pytlík vanilkového cukru. Nebo kupte profi sáček, který je určený přímo do vysavačů.
5) Vyrobte si voňavou dekoraci. Pomeranč propíchejte hřebíčkem a položte na stůl. Provoníte byt předvánoční atmosférou. Do přípravy můžete zapojit i děti.
6) Nebo zkuste těžký kalibr: profesionální pohlcovače pachu.

Máte to? Teď můžete pozvednout vůni vašeho domova zase o kousek výš!  Vytáhněte vonné svíčkytyčinkydifuzér, katalytické a aromalampy. A pamatujte si: čím, dražší, tím kvalitnější. Kvalita v tomto případě znamená nejen dlouhou výdrž, ale hlavně zdravotně nezávadné výrobky. Vyvarujte se produktům, které obsahují karcinogenní benzen, toluen, xylen nebo formaldehyd. Kvalitní výroby často poznáte i podle ceritifikátů (REACH nebo I.F.R.A.). Nebo se řiďte jako ve všem ostatním zlatým pravidlem "všeho s mírou". 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...