Ochočte si domácí rozpočet. Pomůže obálková metoda i aplikace

Přiznejte se: koncem každého měsíce netrpělivě odpočítáváte minuty do okamžiku, než vám přistane výplata na účtu. Nebo prostě jen máte rádi přehled? Ať už je vaše motivace jakákoliv, je fajn vědět, za co peníze utrácíte. 

Možností, jak spravovat osobní či rodinné finance je více. Než se pro jednu z variant rozhodnete, měli byste umět odpovědět na tyto otázky:

  • Končíte běžně každý měsíc na nule a chcete to změnit?
  • Nebo je vaší motivací získat lepší přehled o tom, jak nakládáte s příjmy a výdaji?
  • Platíte víc v hotovosti nebo spíš přes účet a kartou?

Odpovědi vám pomohou najít to nejlepší řešení právě pro vás. Tady je jejich přehled:

Správa rodinných financí alá DIY
Ačkoliv se může zdát, že některé metody elektronický věk nepřežijí, opak je pravdou! Na obyčejný papír a tužku nebo tzv. obálkovou metodu nedají někteří dopustit ani dnes. Na rozdíl od peněz na účtu se ty v obálce totiž nerozkutálejí tak snadno. Obzvlášť pokud přitvrdíte a pořídíte si obálky na jednotlivé týdny(!). Co týden, to určitý obnos. Férové, přehledné, jednoduché.

Další oblíbenou DIY pomůckou sloužící ke sledování toku rodinných financí patří excelová tabulka. Pokud ji dokážete zkrotit a vyznáte se ve vzorečcích, gratulujeme. Můžete si udělat tabulku šitou na míru přesně vašim potřebám. Nevýhodou je těžkopádnější přístup z mobilního telefonu.

2.0 řešení pro rodinné rozpočty
I přes čestné výjimky, valná většina lidí nakonec zjistí, že by přece jen potřebovala něco trochu jiného. Trochu 2.0. Takové přání mohou splnit webové aplikace a online služby. Aby vám pomohly rozpočet ukočírovat, nabízejí spoustu funkcí - od podrobných statistik, filtrování dat, přes možnost vytvářet kategorie a třídit do nich jednotlivé položky, automatický import dat vašich výpisů z banky přímo do programu nebo vedení více účtů pro jednotlivé členy rodiny v rámci jednoho rozpočtu. Většina z nich umí také generovat reporty do různých formátů a navíc - použití těchto služeb je často zdarma!

Mezi uživateli internetových diskusí patří mezi nejskloňovanější online služby eÚčty a Moře financí. Potěšující je na nich i možnost přístupu přes mobilní telefon – ať už formou mobilní verze nebo aplikace. Pozor: pokud patříte mezi jedince, kterým při pomyšlení na sdílení údajů o příjmech a výdajích naskakuje husí kůže, na tyto služby zapomeňte. Řešením by pro vás mohly být zmíněné programy – například slovenský RQ Money (ten se navíc neinstaluje, stačí rozbalit do příslušného souboru) nebo KMyMoney - jako řada jiných cizojazyčných programů umožňuje i tento správu financí v CZK.

Osobní finance kdykoliv a kdekoliv
Čím dál víc lidí ocení možnost mít své finance pod kontrolou kdykoliv a kdekoliv a s tím souvisí i stoupající obliba mobilních aplikací. Nabídka je stejně jako v případě desktopových verzí široká - včetně placených i neplacených verzí. Dobré recenze často skloňují tyto tři aplikace: Wallet (pro android, pro iOS, desktopová verze), Financisto (pro android),  a Money Lover (pro android, pro iOS, pro WP).

A jaký systém pro správu rodinných financí používáte vy? Inspirujte nás v diskusi pod článkem! 😉 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...