Co můžete očekávat od práce zahradního architekta?

Jitka Tomsová je sympatická mladá dáma, kamarádka, která nikdy nezkazí legraci a v neposlední řadě úspěšná zahradní architektka a designerka. S Jitkou se znám ze studia zahradní tvorby na univerzitě  a už tam její styl tak nějak vynikal mezi ostatními. Svůj talent se pak rozhodla ještě rozvinout postgraduálním studiem v Lednici a Versailles a nyní má vlastní úspěšný ateliér, Atelier rouge.  

A právě proto, že strávila delší dobu ve Francii, musím se zeptat, jaký je rozdíl v přístupu k zahradnictví a zahradní architektuře v zahraničí a u nás. 

Rozdíl vidím už ve školství a v přístupu ke studiu. U nás se studenti musí mnohem více biflovat, zatímco ve Francii, a co vím, tak i ostatních západoevropských zemích, se místo memorování velkého množství dat spíš řeší konkrétní projekty. Čeští studenti mají tedy více znalostí, což je na jednu stranu dobré, na druhou stranu jsou méně operativní při řešení konkrétních úkolů, jejichž postupy nemají naučené. Přístup veřejnosti k zahradní architektuře je ve Francii více otevřený, zahradnictví je uznávaným oborem. V Čechách byl obor za první republiky také na vysoké úrovni, v té době zde působila velká řada špičkových architektů, jako třeba František Thomayer (autor např. parkové úpravy na Karlově náměstí v Praze) a další. No, a pak bylo delší období, kdy byl obor opomíjen a upozaděn. Dnes už je z mého pohledu doba zase příznivější.

IMG_9327-Edit

Z vlastní zkušenosti vím, že veřejnost není moc ochotná za projekt zahrady, tedy za něco nehmatatelného platit. Zeptám se tedy na rovinu: Uživí tě to?

…. (smích), ano, naštěstí, jinak bych to nemohla dělat. Je ale pravda, že pro rohlík, knížku nebo kolo dojdeme do obchodu a bez řečí zaplatíme. Architekt, designer nebo třeba fotograf to má těžší, lidé často nevidí, co všechno za jejich prací stojí. Ale naštěstí se setkávám převážně s rozumnými zákazníky. Největším neštěstím pro nás nezávislé architekty jsou zahradnické firmy, které nabízejí k realizaci projekt zdarma. To poněkud shazuje naši práci a je to samozřejmě jen reklamní tah, cena projektu se pak promítne do ceny realizace.

IMG_8691-Edit

Zima je pro mnohé zahradníky „slabší sezónou“.  Jak jsi ji trávila ty, měla jsi zakázky?

Pracuji i na několika dlouhodobých projektech, takže jsem měla dost práce i přes zimu. Na jaře se pochopitelně každoročně zvyšuje poptávka.

Doporučila bys tedy zákazníkům, aby si nechali projekt zahrady zpracovávat již přes zimu, aby měl architekt dost času?

Především bych doporučila řešit projekt včas, ideálně již současně se stavbou. Aby nedošlo k nějakým nevratným stavebním úpravám, které budou pro zahradu esteticky nebo funkčně na škodu. Je opravdu fajn, když design domu, jeho interiéru i exteriéru vzniká takříkajíc ruku v ruce.

IMG_9176

A na závěr zásadní otázka: Proč je dle tvého názoru dobré se na zahradního architekta obrátit?

Je pravda, že stavba domu často majitele tak finančně vyčerpá, že na zahradu už peníze nezbývají. Přesto je hrozně důležité mít koncepci a podle ní postupovat. Znám řadu případů, kdy lidé chtěli ušetřit a osadili zahradu bezkoncepčně rostlinami, které se v daných podmínkách neujaly nebo si později začaly navzájem konkurovat, přerostly a začaly překážet a podobně. Člověk pak musí přesazovat, kácet, měnit stávající stav a ve výsledku stejně neušetří.  Zkušený architekt může kromě vhodného rostlinného materiálu navrhnout i drobné zahradní stavby nebo artefakty, poradí s výběrem stavebních materiálů, mobiliáře a podobně. Sama spolupracuji s několika stavebními architekty, truhlářem, sochařem, o kterých vím, že je na ně spolehnutí.

Autorem fotografií je Jan Faukner

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...