Nová garáž do 24 hodin? Poradíme, jak na to

Zní to jako sci-fi, ale naštěstí je to realita. Garáž vás nemusí stát dovolenou na Kanárech a dokonce ji můžete mít postavenou do dvou hodin. Rozlučte se ale se zděnou jistotou- tím rychlým a levným řešením je totiž mobilní garáž. Představíme vám dva typy: plechovou a plachtovou. 

Máte doma vozový park a hledáte dlouhodobé řešení? Pak se vyplatí investovat do zděné garáže. Nebo máte ojetinu a chcete, aby vám ještě pár let posloužila? V tom případě si penízky dál střádejte do prasátka a pořiďte si levnější variantu v podobě mobilní garáže.

Kromě zděné garáže je tady samozřejmě ještě jedna varianta, která vás finančně potěší: dřevěná. Postavit si pergolu zvládne každý kutil, a když se mu poštěstí sehnat starší dřevo, nebude ho to stát prakticky nic. Pořád má ale i tato garáž jednu velkou nevýhodu: s pergolou nepohnete ani o centimetr. A navíc ne každý je od přírody kutil...

Mobilní garáž

Výhody mobilní garáže jsou zřejmé: i po letech můžete takovou garáž postavit úplně jinam a proměnit ji třeba v zahradní domek. Druhá výhoda spočívá v rychlosti a ceně pořízení: například na Aukru ji pořídíte do 7 tisíc korun. Plechovou garáž můžete mít na zahradě do čtyřiadvaceti hodin od pořízení, plachtovou dokonce do dvou i s přestávkou na kafe.

I do takové garáže uschováte další věci, které by se vám v domě zbytečně motaly pod nohama. Svůj nový domov tam tak mohou najít třeba lyže, sekačka, bazénová technika nebo třeba kufry, se kterými jednou poletíte na ty Kanáry!

Nic není samozřejmě "zadarmo" a i přes tyto nesporné výhody se musíte smířit s tím, že vaše individuální přání a potřeby musí jít stranou a vybírat lze pouze z typových provedení. Mobilní garáž při kvalitním provedení snese hodně ale takových konstrukčních vlastností, jaké má zděná garáž, samozřejmě nikdy nedosáhne. Na druhé straně, při správné péči, i mobilní garáž odolá nevlídnému počasí.

Plechová garáž

plechova_garaz_velky_vyber_na_aukro

Mezi nejoblíbenější mobilní garáže patří plechové. Kromě rozměrů se jednotlivé typy liší také typem vrat, která mohou být dvoukřídlá, výklopná, s dveřmi a typem střechy (do horských oblastí se hodí sedlová). Některé garáže mohou mít i okna, což se hodí v případě, kdy hodláte plechovou garáž využívat i jako malou dílnu.

Plechová garáž se neobejde bez připraveného podloží, ideální je beton nebo asfalt, dalším řešením jsou trámy či panely. Není potřeba, aby byl podstavec garáže vyplněný celý - stačí podložit pouze rohy. Čemu se však nevyhnete, je vodorovný terén. Stejně tak je nutné garáž ukotvit, což zajistí šrouby a hmoždinky. Druhou varianto na měkčím podloží jsou dlouhé kotvicí tyče. S kotvením vám někdy může pomoci prodejce - vždy si však dostupnost této služby nejprve ověřte.

Výhody

+ Výhodou mobilní garáže je fakt, že výstavba zabere méně času. Zpravidla do 24 hodin od pořízení už parkujete.
+ Nepotřebujete žádné stavební povolení, nároky na stavbu jsou minimální.
+ Když si připlatíte, můžete mít dobré zabezpečení v podobě kvalitnějších vrat, takže garáž poslouží i jako plnocenná úschovna nářadí a dalších dražších kousků, o které byste neradi přišli.

Nevýhody

- Ne všechny plechové garáže jsou stejné. Ty z nerezového plechu prakticky bezúdržbové, zatímco jiné se musí pravidelně natírat, abyste předešli korozi.
- Pokud si pořídíte hliníkový materiál, může se stát, že se jednoho dne probudíte a garáž bude fuč (hledejte ve sběrně barevných kovů).
- Někomu může vadit estetická stránka. Ale i na té se dá zapracovat, stačí garáž natřít barvou, která ladí s okolím.
- Izolace není silnou stránkou garáže, pokud můžete, umístěte ji na stinné místo, abyste místo garáže neměli saunu.

Plachtová garáž

garaz_shelterlogic_najdete_na_aukro

Jestli je plechová garáž rychlá a levná, ve srovnání s plachtovým řešením je stále ještě neskutečným molochem. Jedním z renomovaných výrobců plachtových garáží je americká značka ShelterLogic, která staví svůj nápad postavila na robustní a odolné konstrukci z ocelových trubek, které jsou opatřeny antikorozní úpravou. Odolnost konstrukce zajišťuje patentovaný spojovací systém. Pevnost plachty garantuje použití třívrstvého polyethylenu, který by měl být dostatečně odolný proti protržení a měl by zajistit i jakž takž teplotní komfort. Zajímavé je, že plachta odolná i vůči blednutí, abyste po pár letních týdnech nezbledli při pohledu na novou garáž vy. Vstup je samozřejmě uzavíratelný (nikoliv však uzamykatelný). Kotvící sada je součástí balení.

Výhody

+ Do dvou hodin máte garáž postavenou a máte padla.

Nevýhody

- Ačkoliv je garáž relativně odolná, tu několikacentimetrovou vrstvu sněhu, která napadla přes noc, musíte sundat vy... 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...