Nikdy není pozdě: se zahradou si můžete začít kdykoli a kdekoli

Anita Blahušová je ukázková moderní zahradnice. Zahradničit začala bez vlastní zahrady a rovnou o tom napsala knihu. Podle ní si může s rostlinami tykat každý. Potřebujete k tomu minimálně okenní parapet a ochotu překousnout případné neúspěchy. Odměnou vám bude koníček na celý život a taky třeba vlastnoručně vypěstovaná bazalka.

Jak jste se dostala k zahradničení? Byla jste zahradníkem odjakživa?
Už jako dítě mě bavilo vytvářet si vlastní zahrádky a zkoušet si pěstovat nejrůznější rostliny. Nicméně musím přiznat, že jsme měli velkou zahradu a „nucená“ práce na ní mě občas taky pěkně otravovala. Posléze jsem odešla studovat do Prahy a zahradničení šlo tím pádem trochu stranou. Následně jsem několik let žila a pracovala v Belgii, a tam se na zahradničení dívají trochu jinýma očima než u nás, spíš podobně jako v blízké Velké Británii. Je to koníček, který jde napříč generacemi i sociálními vrstvami. Po několika letech strávených v kancelářích jsem začala pociťovat potřebu být víc venku na čerstvém vzduchu a zahradničení se nabízelo jako skvělá „terapie přírodou“. Brzo jsem mu naprosto propadla a po návratu do Čech jsem zahradničení dokonce vystudovala.

Vaše první kniha je o zahrádkách v květináči. Proč jste zvolila právě toto téma? Čím je vám blízké?
Téma zahradničení v nádobách je mi velmi blízké. Bydlela jsem dlouhou dobu v bytě a neměla tedy přístup k vlastní zahradě. Musela jsem se naučit využít i ty nejmenší prostory, jakými jsou třeba okenní parapety. Časem mi došlo, že se na nádobu, postavenou na balkoně můžu dívat jako na zahradu v malém, že nemusím na okně pěstovat jen vyšlechtěné letničky, ale klidně třeba trávu, salát, jahody nebo bylinky.

Stredomorska atmosfera

V knize Zahrádka v květináči najdete třeba užitečné tipy, jak se dá pracovat s květináči, aby vás pohled na ně opravdu bavil.

Pokud jsem úplný začátečník a nerada bych se nechala odstrašit prvními neúspěchy, jaké rostliny bych měla pro pěstování v květináči zvolit?
Pěstitelům začátečníkům bych opravdu doporučila nejspíš bylinky. Obzvlášť ty středomořské, jakými jsou tymián, dobromysl nebo levandule, jsou téměř nezničitelné. Přežijí občasné sucho a nádoby jim vyhovují. Vděčné jsou také letničky: vhodné jsou třeba zakrslé slunečnice, krásenky, měsíček či afrikány, které jsou naprosto nenáročné na pěstování, krásně vypadají a ještě mají jedlé květy. Výborně se v nádobách daří také třeba měsíčním jahodám. Na druhou stranu je třeba říct, že příroda je nevyzpytatelná a občasné neúspěchy jsou naprosto normální. Někdy prostě přes veškerou péči rostliny neprospívají, ať se snažíme, jak chceme.

Jaké jsou nejčastější chyby, které začínající zahradníci dělají?
Pokud se týká zahradničení v nádobách, často začínající zahradníci ve snaze rostlinám dodat dostatek vláhy své balkonové zahrádky přelévají. V mokré zemině pak chybí kyslík a rostlinám začnou uhnívat kořeny. Následně žloutnou, člověk se domnívá, že je to nedostatkem vody a znovu je zalije, čímž je prakticky zahubí. Další častou chybou je špatný výběr rostlin na dané stanoviště, například oblíbená máta na jižně orientovaném balkoně bude skomírat, u severní stěny zase neuzraje mnoho rajčat.

SALATOVA MISA

Začátky každého zahradníka mohou být krušné. Ale odměna bude stát za to!

Kdy je nejvhodnější doba začít se zahradničením? Můžu se do toho pustit kdykoliv v průběhu roku nebo existuje nějaké sezónní omezení?
Sezona balkonového zahradničení začíná v polovině května, po tzv. zmrzlých, a končí někdy v říjnu. Samozřejmě dřeviny a některé trvalky je možné mít v nádobách venku po celý rok. Bylinky vhodné k vaření se dají pěstovat i v interiéru, ale jejich životnost bude velmi krátká. Ty, které koupíme celoročně v supermarketech, jsou v podstatě spotřebním zbožím, určeným k rychlé konzumaci. Příliš vysoká teplota v kombinaci s nedostatkem světla v našich bytech během zimních měsíců bylinkám nevyhovuje, jsou pak vytáhlé a neduživé. Doma ale můžeme celou zimu s úspěchem pěstovat tropické bylinky, například citronovou trávu nebo tzv. vietnamský koriandr (vlastním jménem rdesno vonné).

Jak je to s nákupem rostlin přes internet?
Rostliny přes internet nakupuji poměrně často. Je to trochu problematické, protože jde o živé organismy a posílání poštou jim dvakrát neprospívá. Mám ale zkušenost, že pokud si vyberete dobré zahradnictví, kde vědí, jak rostliny před odesláním ošetřit, dostanete je v pořádku. Už několikrát jsem si takto objednávala i stromky a přišly v dobré kondici.

Trendem jsou ekozahrady. Dá se o něčem takovém mluvit nebo dokonce vytvořit na balkóně?
Pokud jako ekologickou zahrádku míníme zahrádku bez použití chemických prostředků (proti škůdcům nebo v podobě hnojiv), pak můžeme mít ekozahradu klidně i na balkoně. Osobně se čím dál víc přikláním k tomuto k přírodě šetrnému způsobu zahradničení, navíc je také vhodnější, chceme-li své výpěstky konzumovat. Využít v nádobách se dají i další „triky“ známé z přírodních zahrad, například smíšená kultura: do jedné větší nádoby se jednoduše namíchají různé rostliny, které se vzájemně podpoří v růstu (typický příklad je rajče-bazalka-aksamitník).

Lesni truhlik

Nebojte se kombinovat v jednom květináči více rostlin. Konkrétní tipy najdete v knize Zahrádka v květináči.

V knize máte kapitolu o rostlinách, které jsou přírodními repelenty. Funguje to tak, že když si něco zasadím na terase, tak mi to pomůže omezit nepříjemný hmyz?
Přírodní repelenty jsou známé už od dob našich babiček. Ne náhodou měly na oknech vonné muškáty (nejúčinnější jsou ty s vysokým obsahem silic) a na záhoně pod nimi levanduli. Hmyz odpuzují zejména zmíněné vonné silice, které našemu čichu naopak lahodí: kromě zmíněných pelargonií a levandule funguje také bazalka, šalvěj, máta nebo aksamitníky. Samozřejmě nejde o účinnost stoprocentní, množství otravného hmyzu tyto rostliny ale určitě omezí.

Kromě toho, že jste napsala knihu o zahradničení v květináči, máte i vlastní blog. Jaké téma je vám vedle minizahrádek nejbližší a proč?
Blog www.zahradamebavi.cz píšu už víc než rok a půl a pořád mě to baví. 🙂 V zahradničení objevuji stále nové oblasti a nepřestává mě fascinovat. Zaměřuji se na přírodě blízké postupy, mám ráda zahrady, které nejsou příliš okázalé, ale přirozeně zapadají do svého okolí, líbí se mi užitkové a jedlé zahrady. V poslední době mě hodně zajímají staré odrůdy ovocných stromů a také jsem propadla kouzlu voňavých anglických růží.

Balkonovy zahon k rezu

Foto Anity Blahušové v úvodu článku: Vanda Peroutková; Foto v textu: z knihy Zahrádka v květináči 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...