Než přezujete: jak dopadly testy pneumatik?

Spotřebitelské testy nezávislých organizací jsou těžkou váhou. Obzvlášť pokud jde o zboží, které se bezprostředně dotýká našeho zdraví či bezpečnosti. Mezi takové patří i testy pneumatik. Než přezujete, určitě si jich pár projděte. Nebo mrkněte na ADAC. To by mělo stačit. 😉

Německý automobilový klub ADAC je s více než 18 miliony členy největším sdružením svého druhu v Evropě. Záběr tohoto klubu je opravdu masivní a zahrnuje vše od testování automobilů, motorek, pneumatik, dětských sedaček, silnic, cyklostezek, přes pořádání zájezdů pro své členy až po partnerský program (v kempech ve Středomoří se poměrně často setkáte s tarify určenými výhradně pro členy tohoto klubu). Vážnosti se ADAC těší po celé Evropě i s ohledem na svoji obří flotilu servisních aut (tzv. žlutí andělé) a vlastnictví 44 helikoptér určených k řešení krizových situacích.

Pokud pracovníci tohoto sdružení řeknou, že je nějaký testovaný produkt nejlepší či nejhorší, má to mezi spotřebiteli obrovskou váhu. Není se tedy co divit, že se jednotlivé firmy velmi rády chlubí tím, že jejich výrobky v testech ADAC uspěly.

Demonstrovat výše uvedená tvrzení lze snadno na rozsahu testů pneumatik, kdy ADAC anonymně nakoupí od různých prodejců 2 000 pneumatik (!), které následně podrobuje náročným testům v několika oblastech:

Jízdní vlastnosti na suché vozovce
Při zkoumání jízdních vlastností na suché vozovce jdou testeři až na samý okraj možností daného produktu (s ohledem na rychlostní index pneumatiky), kdy zkouší jeho jízdní vlastnosti při prudkém zrychlování a průjezdu zatáčkou. Opomenuto není ani testování stability nápravy.

Jízdní vlastnosti na mokré vozovce
V rámci testování jízdních vlastností na mokré vozovce zkouší testeři ADAC schopnosti pneumatiky na různých typech povrchu v rozlišných částech testovacího okruhu (např. odolnost pneumatiky před aquaplanningem v zatáčce a na rovině). I v tomto případě testeři zkouší jízdní vlastnosti pneumatik při maximálním výkonu.

Jízdní vlastnosti v zimních podmínkách
ADAC testuje jak klasické zimní, tak celoroční pneumatiky. Prověřována jsou jízdní vlastnosti na vozovce pokryté sněhem (včetně sjíždění horských průsmyků) a na ledu (za účelem tohoto testu si ADAC dokonce pronajímá kluziště!)

Míra hluku
Hlučnost pneumatik hodnotí na základě subjektivního dojmu hned 2 testeři jedoucí v autě. Hodnocen je hluk, který pneumatiky produkují v rychlosti od 80 km/h do 20 km/h. Aby bylo možné hodnotit míru hluku co nejpřesněji, dochází k testování při jízdě s vypnutým motorem. Pokud se testerům naměřená míra hluku příliš nezdá, podrobí pneumatiku dalšímu zkoumání (platí zejména pro pneumatiky, u nichž testeři uvedli příliš vysokou úroveň hluku).

Vliv pneumatik na spotřebu
Pneumatiky dokáží snížit či zvýšit spotřebu vozidla až o 10 %, proto testeři z ADAC neponechávají nic náhodě a vliv pneumatik na spotřebu hodnotí dlouhodobě při konstantní rychlosti 80 km/h, 100 km/h a 130 km/h.

Opotřebení pneumatik
V rámci hodnocení toho, jak rychle se daná pneumatika opotřebovává, podrobí ji testeři ADAC jízdě o vzdálenosti 12 000 km, kdy je pravidelně měřena hloubka dezénu po celém obvodu pneumatiky. Následně testeři ADAC odhadnou, jaká je životnost pneumatiky počítaná do minimální hloubky dezénu 1,6 mm.

Vítězem testu zimních pneumatik se stala značka Continental.

Pneumatiky Continental | Vítězné pneumatiky ContiWinterContact TS 850

Které pneumatiky uspěly v letošním testu?
V rámci nejnovějšího testu zimních pneumatik zkoumali testeři ADAC produkty o rozměru 205/55 R16H, tj. „gumy“, na nichž jezdí řada aut nižší střední a střední třídy (namátkou: Škoda Octavia, Škoda Superb, Ford Focus, Volkswagen Golf, Renault Mégane, BMW 3). Vítězem tohoto testu se stala pneumatika Continental ContiWinterContact™ TS 850, jež jako jedna ze dvou získala celkové hodnocení „dobrý“. Další výrobci se museli spokojit s hodnocením „uspokojivý“, společnost Avon pak v tomto testu obdržela hodnocení „nedostatečný“. Tento test vám tedy poměrně jasně ukazuje, jaké zimní pneumatiky vybrat v případě, že jste majitelem některého z výše uvedených vozů.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...