Jak se zbavit nevhodného dárku

Taky jste to určitě zažili: slavnostně si rozbalujete dárek a místo vysněného ________ (doplňte podle vlastních preferencí), na vás vyskočí další papiňák (už jeden máte), koupelová sůl z Mrtvého moře (vanu nevlastníte) nebo seskok padákem. To, že se bojíte výšek, nikoho nezajímá. Co teď?

V první řadě zachovejte chladnou hlavu a za dárek poděkujte. Pak si pečlivě promyslete, od koho jste dárek dostali a zdali dárce psychicky zvládne fakt, že se mu výběr příliš nepovedl. Pokud je problémem jen barevné provedení, zřejmě to „rozdýchá“ a pomůže vám s výměnou. V ideálním případě budete moci nevhodný dárek vrátit do prodejny – ale pozor – hraje se o čas! Pokud bylo zboží koupeno v kamenné prodejně, není možnost vrácení automatická. Vždy záleží na konkrétním prodejci, jak moc bude ochotný vám vyhovět. V případě eshopu máte lepší vyhlídky. Ze zákona má totiž eshop do 14 dnů povinnost peníze za vrácené zboží vrátit a některé eshopy tuto lhůtu dokonce prodlužují. Otázkou je, kdy byl dárek koupený – při předčasném nákupu o tento benefit bohužel přicházíte.

Pošli prodej nevhodný dárek dál!

Naštěstí se nabízí i jiná řešení. Například můžete dárek poslat dál. V případě vybavení kuchyně nebo kosmetiky to nebude takový problém. Pokud se rozhodnete dárek přesunout v rámci rodiny, dejte si pozor, aby se o tom dárce nedozvěděl – může se stát, že ho zaskočí fakt, že stejnou věc, kterou osobně vybral a daroval, vidí u někoho jiného. Náhoda? Ty přece neexistují! I proto se prodej nevhodného dárku jeví jako nejlepší varianta.

Recept na úspěšný prodej

V některých případech je nejlepší takový dárek prodat. Do karet vám teď hraje i to, že Aukro má nový ceník a aukce od 1 Kč nebo vystavení přes mobilní aplikaci je zcela zdarma.

1. Dobrá fotka a popis

Fotku ani popisek nepodceňujte. Určitě uveďte, proč zboží prodáváte - pokud se jedná o nevhodný dárek, napište to. Když budete při psaní popisku vtipní nebo upřímní a zdůrazníte, že se bojíte výšek a proto ten poukaz na bungee jumping opravdu nechcete, míříte k úspěšnému prodeji.

V případě, že prodáváte hmatatelnou věc, běžte do detailu. Čím více, tím lépe. Vezměte si například jen takové velikosti - číslo "L" je vaše obvyklá velikost, ale sami dobře víte, že u každé značky to znamená něco jiného. Nebojte se tedy třeba oblečení, které mimochodem patří mezi nejčastější nevhodné dárky, přeměřit a tyto míry uvést v popisku.

Podobně precizní buďte i v případě pořízení fotek. Dobrá fotka prodává a to 100% platí i pro prodej přes Aukro. Nikdo přece nechce kupovat pověstného zajíce v pytli.

2. Správně nastavená cena

Nikdy nevhodný dárek neprodávejte za původní cenu z obchodu. Smiřte se s tím, že jeho cena o 5-20 % klesla. Zboží může být rozbalené nebo zkrátka jeho cenu snižuje už jen to, že nejste jeho původní prodejce. Prolistujte si Aukro a podívejte se, za kolik se daná věc běžně prodává. Dále si uvědomte, že v lednu je období výprodejů a pokud se vaše zboží prodává v obchodě se 70% slevou, musíte na tuto cenovou politiku přistoupit i vy. Nebo si počkejte na jiné období, kdy jsou ceny umírněnější.

V novém roce přejeme hodně úspěchů a pod stromečkem co nejméně nevhodných dárků!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 3,67 z celkem 5 hlasů)
Loading...