Moje předsevzetí na rok 2016

Rok se rokem sešel a s ním i zúčtovací období starých novoročních předsevzetí a sepisování těch nových. U mě to probíhá vždy stejně. Strany Má dáti a Dal jsou značně nevyvážené, takže si říkám, jestli vůbec má smysl si nějaká předsevzetí dávat... 

Každý rok se to ve mně bije: jedna má část říká: „Proč bych měla něco dělat jinak jen kvůli tomu, že je 1. 1. a začíná nový rok, když je to den jako každý jiný?“, ale druhá část mého já odporuje, „Nový rok = nový čistý list, tak proč nezačít s čímkoli, co si umanu, pěkně od začátku.“ Každoroční schíza letos vyústila při losovačce na naší redakční radě Aukroblogu o napsání tohoto článku. Takže pro letošní rok je rozhodnuto. Předsevzetí si dát musím, jinak by nevznikl tento článek.

Jak to ale udělat, aby má předsevzetí měla váhu a nezůstalo to jen u textu? Splněná předsevzetí jsou totiž v mém případě většinou velkou raritou. Nevím, jestli je to spíš špatnou disciplínou nebo příliš ambiciózními cíli...

predsevzeti_nejsou_sranda

Mám nápad! Protože mě živí marketing, zkusím aplikovat marketingové postupy  i na předsevzetí. Fungovat by mohla třeba metoda SMART, která říká, že vaše cíle předsevzetí by měla být konkrétní (Specific), měřitelná (Measurable), odsouhlasená (Agreed), realistická (Realistic) a omezená časově (Timely). Ten poslední bod tak nějak automaticky splňují všechna moje i vaše předsevzetí na rok 2016. Hurá!

Čím je cíl dosažitelnější, konkrétnější a měřitelnější, tím spíš ho zvládnete. Když víte, že ke splnění stačí málo – drobný krok – je cíl na dosah. Třeba místo obecného „zhubnout“ si dejte „vynechat sacharidy“. Místo cvičit dejte konkrétní „3 x týdně“.

Pokud jde o to, aby cíle byly odsouhlasené, u většiny to půjde hladce. Hlavně u těch předsevzetí, která jsou zároveň vaším přáním a ne jen úkolem nebo zákazem něčeho, čeho se zas tak vlastně vzdát nechcete (v mém případě by to bylo třeba rozhodnutí nejíst pečivo). Prostě je důležité, aby vás realizace vašich předsevzetí těšila (aspoň některých).

Odsouhlasená by měla být i ta předsevzetí, která se mohou týkat někoho jiného. Například, když si dám předsevzetí, že absolvuji alespoň jeden víkendový wellness, měl by mi toto předsevzetí odsouhlasit i můj kocour, který z toho zas tak nadšený být nemusí... No, snad se nějak domluvíme.

Teď už zbývá zpečetit má předsevzetí na rok 2016 jejich zveřejněním. Tady jsou: 😉
- Vynechat sladké a vše se sacharidy (těstoviny, pečivo apod.)
- 3 x týdně si jít zaplavat nebo do fitka
- Uplavat 1 km pod 30 minut
- Udělat si víc času na kulturu (sehnat lístky na „Audience u královny“ – tzn. nastavit si hlídacího psa, jestli je náhodou někdo nebude prodávat na Aukru. Hotovo!)
- Konečně dát celý víkend v Českém Krumlově
- Méně utrácet 🙂

Přeji vám, aby se vám v novém roce vše splnilo dle vašich představ, ať už si dáte nějaké to předsevzetí nebo ne.

 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...