Moderní fotr radí: Jak přežít jarní prázdniny?

Jarní prázdniny se blíží a s nimi i tradiční nerudovská otázka: Kam s ním? Samozřejmě máme na mysli, kam udat vašeho potomka, abyste (pokud možno oba) zůstali v pohodě? Zeptali jsme se Dominika Landsmana, autora Deníčku moderního fotra a také Blogera roku 2015. 

Kde se vzaly jarní prázdniny?

Je tu zima a s ní přicházejí jarní prázdniny. Samozřejmě, že se naskýtá otázka, proč jsou jarní prázdniny v zimě, ale to mi nepřísluší soudit. Pouze se nad tím pousměju a my můžeme popojet.

Traduje se, že jarní prázdniny si vymysleli přetažení pedagogové, kteří chtěli jet v zimě lyžovat. Dva měsíce prázdnin v létě jim nestačí (ostatně v létě toho člověk moc nanalyžuje) a proto zcela bezostyšně hodili zodpovědnost za své studenty na týden opět na jejich rodiče.

Chudáci rodiče, kteří se ještě nevzpamatovali z vánočních svátků a doposud nenajeli na tu svou obvyklou pracovní notu, musí opět řešit, co s takovým potomkem. K celému tomu zmaru, aby toho nebylo málo, se ještě přidá nepřízeň počasí. Teploty nad nulou, sychravo, občas dešťové přeháňky, smog a pokud se opravdu zadaří, tak ještě výbuch sopky a sopečný prach ve vzduchu, to je přesně to, co si rodič o jarních prázdninách absolutně nepřeje. Pomineme-li, že rodič si nepřeje celé jarní prázdniny.

Jarní prázdniny: varianta "nasněžilo"

Jarní prázdniny na horách s dítětem nemusí být zase tak špatné, jak se na první pohled může zdát. Dítě si párkrát sjede sjezdovku, pak si zlomí ruku a zbytek pobytu stráví v rodinném kruhu na hotelu u televize. Představa večerního usrkávání svařáku u praskajícího ohně v krbu někde v malebném horském hotýlku, není zase tak úplně špatná.

Akčnější rodiče si při pobytu na horách s dětmi mohou užít rovněž. Ti naopak usilují o to, aby jejich potomek vyšel ze sjezdu sjezdovky nezraněn, aby mohli řádit na sjezdovkách po celou dobu pobytu. Jak je vidno, tak na horách si to užije každý.

Jarní prázdniny: varianta "břečka"

No, ale co když počasí horám nepřeje? To je pro rodiče katastrofa. Malé znuděné dítě, které se jim týden poflakuje doma, to je zlý sen.

Zde v první řadě záleží na věku dítěte. Takové mimino, či batole, které je s rodičem doma celý den, vůbec o žádných jarních prázdninách neví. Znavený a udřený rodič na rodičovské dovolené rovněž o žádných jarních prázdninách neví. Ten mnohdy díky nevyspání neví ani, jak se jmenuje.

Dospívajícího klacka, který vám každou půl hodinu opakuje, že vás nenávidí a že jste mu zkazili život, protože jste mu zakázali nechat si na záda vytetovat lebku a obarvit si vlasy na fialovo o jarních prázdninách řešit nemusíte. Ten se zabaví sám. Buď se zavře u sebe v pokoji a nebo uteče z domu a dá se na drogy a prostituci.

Co ale rodič musí akutně řešit, to jsou malé děti. Ty potřebují jasný program, aby nezvlčely a nebo v domácnosti z nudy nerozbíjely předměty. Tady už záleží na každém rodiči, jak je vynalézavý.

O jarních prázdninách můžete dítěti pouštět na počítači pořád dokola a dokola pohádky. Zde je ale potřeba mít se na pozoru a dítě s pohádkami odsunout někam do ústraní. Dospělý člověk nemůže přežít maraton dětských pořadů bez újmy na zdraví.

Dítě lze rovněž po dobu jarních prázdnin odklonit k prarodičům. Ostatně odlifrovat dítě k prarodičům je základním kamenem fungující rodiny.

Po dobu jarních prázdnin lze dítě rovněž zanechat v babyboxu. Větší dítě, které se do něj nevejde stačí instruovat, ať stojí před babyboxem, zazvonit a zdrhnout. Je záhodno, aby dítě neznalo adresu svého bydliště.

Jestliže jste rodiče normální, kterým zůstal ještě zbytek té snahy o výchovu, můžete s dětmi navštívit velká obchodní centra. Zde najdete několik dětských koutků, kde vám dítě pohlídají a vy si zatím můžete jít koupit něco hezkého. Třeba polohrubou mouku ve slevě.

Nesmíme zapomínat ani na aquacentra, která nalezneme v každém větším městě. Za pár stovek si dítě zaskotačí a bude mít hezký zážitek. V aquacentrum se dítě navíc unaví a večer půjde brzy spinkat. A to tajemství spokojených rodičů. Dítě, které hodně spí.

Proč má před "jarňáky" nejvyšší sledovanost předpověď počasí

Ono, když je venku hnusně, tak se toho s dětmi doma opravdu moc dělat nedá. Proto se modlete, ať na jarní prázdniny na horách nasněží, jinak vás čeká nekonečný týden nudy a zmaru.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...