16 věcí, o kterých jste netušili, že vaše mikrovlnka dokáže

Myslíte si, že mikrovlnná trouba představuje jednoduchý způsob, jak ohřát včerejší oběd? To sedí. Zároveň existuje ale minimálně dalších 16 důvodů, proč byste si ji měli pořídit. Pokud ji ještě nemáte;)

1. Místo pračky

Potřebujete rychle vyprat a nechce se vám na tu trochu prádla zapínat pračka? Vložte do misky s vodou s pracím prostředkem, spusťte troubu na deset minut na plný výkon. Vymáchejte jak jste zvyklí. Jako nové, že?!?

2. Oloupe česnek

Stačí hlavičku česneku strčit do mikrovlnky a nechat na plný výkon po dobu 15 sekund. Slupky prostě utečou (skoro).

3. Zavařte na první dobrou

Sezóna zavařování si žádá 100% sterilizované sklenice. Zkuste tuto metodu: sklenice naplněné vodou dejte na pár minut do mikrovlnky.

4. Vymáčkni to z něj

Některé citrony prostě ne a ne pustit šťávu. Trochu jim pomůžete, když je dáte do mikrovlnné trouby na plný výkon (stačí necelá minuta). Po vyndání by slupka měla být horká.

5. Luštěniny přes noc

Ráno zjistíte, že jste večer zapomněli namočit luštěniny. Máte dvě možnosti: zaběhnout pro plechovku do nejbližší sámošky nebo zapojit mikrovlnku - asi takto: zalijte luštěniny vodou, přidejte lžičku jedlé sody a nechte troubu jet na plný výkon. To by mělo trvat asi tak 10 minut. Následně nechtě luštěniny dojít a poté zpracujte obvyklým způsobem.

6. Ztvrdlý cukr

Ztvrdlý cukr dejte na chvíli do mikrovlnky na nižší stupeň. Některé recepty radí přidat navlhčený papírový ubrousek. Podobně pomůžete zkrystalizovanému medu do oblíbené tekuté formy.

7. Pečivo jako čerstvě upečené

Chleba lidově řečeno jak šutr? Přikryjte navlhčeným papírovým ubrouskem a pusťte mikrovlnnou troubu na plný výkon na necelou půlminutu.

8. Usušeno

Bylinky snadno usušíte, když je umyté rozožíte na pečící papír a necháte při plném výkonu v mikrovlnce po dobu 30-40 sekund.

9. Půda nad zlato

Potřebujete před zasazením sterilizovat půdu? Dejte ji v nádobě vhodné pro užití v mikrovlnné troubě a nechte ji tam, dokud se z ní nebude kouřit (měla by stačit minuta a půl).

10. Zabiják bakterií

Kuchyňská houbička na mýtí nádobí je notorickým úložištěm bakterií srovnatelným snad jen se záchodem. Na rozdíl od záchodu ji ale můžete ponořit do misky s vodou a nechat v mikrovlnce „převařit“.

11. Desinfekce krájecího prkénka

Krájecí prkénko efektivně zbavíte bakterií, když jej potřete z obou stran citronovou šťávou, která má desinfekční účinky, a zároveň necháte dostatečně prohřát v mikrovlnné troubě.

12. Na vyčpělé brambůrky

Našli jste doma poslední a navíc ještě načatý pytlík brambůrků? Škoda, že se z nich vlivem vlhkosti stala nekonzumovatelná guma… teda jen do doby, než je dáte do mikrovlnky. Stačí 15 sekund na plný výkon. Mňáááám…

13. Aby koření zase vonělo

Koření se opět rozvoní, když jej na pár vteřin dáte do mikrovlnky.

14. Oloupe zeleninu i ovoce

Rajčata nebo třeba broskve dejte na 30 sekund do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň a poté nechte dojít. Slupky půjdou dolů jedna báseň.

15. Našlehaná mléčná pěna

Plnotučné čerstvé mléko dejte do uzavíratelné nádoby, co nejdřív zatřeste a vložte (teď už bez víčka) do mikrovlny na půl minuty. Pěnu použijte jak jste zvyklí.

16. Tip pro filatelisty

Patříte mezi vášnivé sběratele známek? Vyzkoušejte tento trik: dopis se známkou pokapejte vodou a dejte na chvíli do mikrovlnky. Uvidíte, že známka půjde dolů jako po másle.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,75 z celkem 5 hlasů)
Loading...