Konečně meditace pro každého

Heuréka!!! Meditační technika pro každého! I pro nás, tzv. „západní“ lidi.

Říkáte, že tohle jste zaslechli už mnohokrát? Nebudu proti tomu nic namítat, protože i já jsem takových zvolání zaregistrovala nesčetně mnoho. Ale troufám si říct, že jsem konečně našla něco, co je tak snadné a přirozené, že se vám to bude chtít provozovat opravdu každý den. 🙂

Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že všichni přicházíme do styku se stresem. Stres není aktivita, ale reakce na zátěž. Což v jednu chvíli způsobuje to, že nemáme dostatek energie, abychom ji zvládli. Nemusíme tudíž odmítat úkoly, se kterými se potýkáme. Potřebujeme jen najít energii, abychom je naplnili. Pravidelný hluboký odpočinek v podobě meditace nám k tomu pomůže. Při meditaci jsme na rozdíl od spánku ve stavu plného vědomí a neztrácíme kontakt s prostředím. Navíc spánek jako takový není čistý odpočinek. Při spánku se tělo čistí, tráví se zbytky potravy, je prostě metabolicky aktivní. Dle vědeckých průzkumů ve stavu meditace odpočíváme dvakrát až čtyřikrát účinněji než při spánku.

Získáme tudíž nejen více energie, ale zlepší se naše vnímání a komunikace s okolím, paměť, pracovní výkony, snáze se učíme novým věcem. Lépe se přizpůsobujeme změnám, vyrovnáme se s oním stresem a mnohým z nás se zkrátí doba spánku. Což mohu potvrdit. Ne každý den si zvládnu zameditovat, natož dvakrát, ale pokaždé, kdy se mi to podaří, spím následující noc o hodinu až hodinu a půl méně.

Co člověk, to jiná relaxační technika

Než jsem se k té „správné“ technice dopracovala, trvalo to takřka patnáct let. Pátrala jsem po různých technikách vedoucích ke zklidnění mysli, zmírnění stresu či naladění se na své nitro, ale metod a způsobů je snad tolik, kolik je na světě lidí. Nejčastějším společným jmenovatelem těchto technik však bylo slovo meditace. Na samém začátku mého seznamování se s relaxačními metodami jsem si myslela, že meditace je jen jedna.

Respektive, že způsob, jak ji praktikovat je jeden a funkční pro všechny bez rozdílu na to, jakým způsobem života žijeme. Nicméně čím více jsem pátrala, tím více druhů „pravých“ meditací se objevovalo. Co kniha, to originální návod. Individuální meditace se mi moc nedařily a tak jsem vyzkoušela ty hromadné. Ale ani zde jsem si neudělala jasno. Přímou úměrou tak vzrůstalo moje rozladění z této skutečnosti a na meditování jsem zanevřela.

knihy_o_meditaci_aukro

Meditace může mít mnoho podob. O tom svědčí i obrovský výběr knih, které vás zaručeně dostanou až do Nirvány 😉

Nebavilo mě totiž dlouze sedět v pozici lotosového květu, ani dělat ze svého pokoje téměř zvukotěsnou místnost a rozčilovat se pokaždé, když mě vyrušil nějaký zvuk od sousedů nebo z ulice. Nechtělo se mi dlouze navozovat speciální atmosféru, pálit vonné tyčinky natož vytvářet meditační oltář. Přišlo mi to nepřirozené, nepohodlné, tělo bolelo a mysl byla zablokovaná. Až po několikaleté odmlce, kdy jsem své pokusy hodila za hlavu a na slovo meditace byla již alergická, jsem něco objevila. Něco, co nemá primárně esoterický rozměr a ani neslibuje budoucnost v ráji.

Seznamte se s védskou meditací

Není to samotářská technika vhodná spíše pro mnichy či pro lidi uzavřené před reálným světem. Tato meditace je určena pro lidi žijící otevřeným, světským a rodinným životem.

  • K tomu, abyste ji mohli provozovat, vám postačí židle s oporou zad (či křeslo, gauč atd.), do které se pohodlně usadíte se zavřenýma očima na dobu 20 minut.
  • Po tuto dobu neděláme vůbec nic: na nic se nesoustředíme, na nic konkrétního nemyslíme, prostě jen v klidu sedíme a relaxujeme, necháme mysl ať si bloudí kam se jí zachce. Až si vytvoříme návyk, čili budeme-li meditaci praktikovat pravidelně delší dobu, tak se ty myšlenky zklidní samy. Bude jich čím dál míň. V tom spočívá její kouzlo - v totální jednoduchosti. 
  • Meditaci opakujte nejlépe 2x denně.jak_sedet

Védským meditacím nečiní hluk žádný problém, takže praktikovat můžete i v metru po cestě do práce, v letadle, venku na lavičce, v kanceláři, dokonce i na toaletě, když přijde na věc. 🙂 Necháte své tělo i mysl pouze dokonale odpočinout. Celý proces je velmi přirozený a jednoduchý.

Co meditace není

Meditace, v sanskrtu dhyna, znamená absorpci čili pohroužení, vstřebávání. Jako když sůl vhodíte do vody, ona se v ní rozpustí a stane se slanou vodou. Meditace totiž není soustředění ani koncentrace. Umět se koncentrovat je dobré, ale je to stále mentální aktivita. Ani vyvolávání obrazů či událostí za zavřenýma očima, jakými jsou ony pověstné potůčky, rozkvetlé louky, létající motýlci, není čistou meditací. Je to jen kreativní představivost a to je také mentální aktivita. Je to rovněž užitečná vlastnost, kterou je potřeba rozvíjet zejména u dětí, které díky tabletům, počítačům a televizím téměř nečtou a nerozvíjejí tvořivou imaginaci. Rovněž tiché sezení a přemítání o vesmíru, bohu, životě je užitečnou, ale stále mentální aktivitou.

Spousta lidí tvrdí, že nemohou meditovat, protože se nedokáží zklidnit. Avšak kdo se zklidnit dokáže, nepotřebuje meditovat. Pro náš způsob života je typický nedostatek naprostého odpočinku. Védská meditace je dokonalou cestou k němu.

Meditace pro pokročilejší

Součástí védské meditace může být i používání určitých manter, které fungují jako zesilovač účinků. Ty však nefungují jako nějaké zaklínadlo, ale hlasitě se opakují jen kvůli zvuku, který vydávají. A jak už to tak bývá, žádná mantra není univerzální. Ani to zprofanované Óm není vhodné pro všechny. Nebudu vám zde dávat žádné tipy na vhodné mantry, protože to bych se pouštěla na tenký led. Avšak existují tací učitelé, jako např. Tim Mitchell , kteří umí vybrat tu nejvhodnější mantru pro vás.

Já však mohu potvrdit, že si skvěle vystačím i bez ní. Prostě a jednoduše ten hluboký odpočinek funguje. Tak co, přidá se někdo? 🙂

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...