Lávová lampa. Retro kýč, který si zamilujete

Kýčový předmět v domácnosti, který má dokázat nevkus majitele, nebo vhodně zvolený bytový doplněk? To všechno může být lávová lampa. Záleží na okolnostech.

Jestliže máte v bytě před vašim krbem na zemi kožešinu ledního medvěda, uprostřed místnosti jen tak, protože na to máte a nemáte vkus, renesanční zdobený sloup z žuly a jen tak v každé místnosti v rohu jednoho chrliče, nějaké lávové lampy se nemusíte bát. Ta už tu laťku kýče a hrůzy vašeho obydlí nikterak neovlivní.

Pokud jste normální a neujíždíte si na „podnikatelském baroku“, nenosíte pozlacenou vestičku s flitry a na záchodě vám ze stropu nevisí disko koule, abyste dali svému vyměšování patřičný rytmus a byli celkově tak nějak posh, tak máte možnost lávovou lampu vkusně využít.

Kam s ní?
Ona lávová lampa je poměrně uklidňující věc. Něco na způsob akvária, akorát to nemusíte krmit, čistit to a sem tam nějakého nebožáka, který to nezvládl, spláchnout do záchodu.
Já osobně mám lávovou lampu v pracovně a nemůžu si ji vynachválit. Líné a nepravidelné stoupání a klesání barevných objektů na nasvíceném pozadí v tekutině, to dokáže nejen uklidnit, ale často i inspirovat k velkým věcem. Mě to například inspiruje ke spánku, což je samozřejmě vlastnost, kterou u předmětu v pracovně potřebujete.

Od hippies, přes priváty až k vám domů
Nyní si prosvištíme něco z historie. Lávovou lampu vynalezl Angličan Edward Craven Walker v šedesátých letech minulého století. Tolik tedy k historii, protože, co si budeme nalhávat, ta nikoho moc nezajímá. Jestliže lávová lampa nepomohla k poražení nacismu nebo nestála u zrodu Sovětského svazu, její historie nikoho nenadchne.

Lávové lampy se staly jedním ze symbolů vlny hippies. K obrazu polonahých promiskuitních mladých lidí, jejichž tělesné ochlupení nedoznalo zásahu holícím strojkem několik let, ta lávová lampa tak nějak patří. Ono hypnotické a pomalé ploužení barevných obrazců koresponduje se stylem života květinových dětí jako jen máloco.

Z vybydlených hašišových doupat hipízáků se lávová lampa postupně přesunula na noční stolečky vedle postele vykřičených domů, či erotických privátů. Vím to samozřejmě jen z doslechu.

Až v posledních letech zažívá lávová lampa svůj „morální“ restart, kdy je využívána jako dekorativní a uklidňující prvek v domácnosti. Lávová lampa nechala svou divokou a nespoutanou minulost daleko za sebou a začala znova. Podle mě si zaslouží druhou šanci.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...