Láska na první posezení

Málokdo ví, že Italové dali světu kromě pizzy, špaget a rizota také sedací vak. Ten "vynalezli" na konci 60. let, aby si pohodlně mohli vychutnat pravé italské espresso a cigaretu. Ale na dobu, kdy se tato designová fajnovka stane součástí obýváků, jsme museli počkat až do roku 1998. Tehdy přišel finský designer Jukka Setälä s nápadem velkého variabilního polštáře, na kterém se dalo nejen sedět ale také si krátce zdřímnout. Od té doby se sedací vaky staly synonymem pohodlného a neformálního sezení na doma i ve veřejných prostorech. Vlna zájmu o ně neupadá, právě naopak. Díky tomu dnes sedací vaky existují v různých tvarech, barvách, velikostech, a jak už to tak u úspěšných konceptů bývá, také v různých cenových relacích a kvalitativních provedeních. 

Čím větší, tím pohodlnější
Jako sedací vak se dnes označuje velký pytel zpravidla plněný polystyrenem, který se díky svým vlastnostem přizpůsobím tvaru těla. Jestli si plánujete pořídit svůj první, začněte nejprve přemýšlet nad velikostí. Mezi menší vaky se řadí pytle do 250 litrů. Ty jsou často určeny ke krátkému posezení, pro děti nebo domácí mazlíčky. Do této kategorie se řadí i taburety nebo nejrůznější podnožníky či pufy. Pro delší sezení nebo odpočinek volte spíše větší vaky nad 250 litrů, které vám zajistí maximální komfort. Tomu by měly odpovídat i centimetry: pokud chcete ve vaku jen sedět, měl by být jeden rozměr větší než 140 cm. Ležení odpovídají velikosti kolem 180 cm.

5499895047

Větší vaky bez problémů nahradí i pohovku.

Kvalitu hledejte uvnitř
O kvalitě vaků nejčastěji vypovídá jejich náplň. Ideálně byste uvnitř měli najít polystyrenové kuličky EPS. V horším případě polystyrenovou drť, které se raději vyhněte. Velmi rychle slehne a prach z ní je navíc zdraví škodlivý. Puntičkáři by se měli zajímat i o velikost polystyrenových kuliček. U kvalitních pytlů mají v průměru 3-4 milimetry a obecně platí, že čím větší, tím lépe se na nich sedí (a zároveň o to více slehávají). Pokud časem kuličky sesednete, snadno koupíte náhradní náplň.

5499894864

Nejen v obývácích ale také v dětských pokojích jsou sedací vaky jako doma.

Kolik stehů máš, tolikrát jsi kvalitní
Dalším rozhodovacím kritériem je materiál a způsob šití. Dobrou zprávou je, že některé vaky snesou i pobyt na zahradě nebo dokonce i vodu. U konkrétního vaku by vám vždy měl poradit prodejce. Mezi nejčastější materiály patří nylon, kůže, koženka nebo nejrůznější látky. Nylon vám dlouho vydrží a nečistota se dá jednoduše setřít. Kůže nebo koženka jsou taky fajn, ale v létě hrozí, že se na nich zapotíte. Máte-li domácí mazlíčky, taktéž není tato kombinace ideální. Další variantou jsou látkové potahy. Jejich mínusem je menší živostnost. A teď k těm švům: dvojitý nebo ještě lépe trojitý šev je zárukou, že nebudete po zemi sbírat polystyrenové kuličky. Proto se při nákupu o počet švů určitě zajímejte.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...