Ladislav Sutnar: designová ikona, která vás nadchne

Nevím, zda věříte na lásku na první pohled, já ano, protože jsem minimálně jednu zažila. Snad se manžel neurazí, ale jeho se to vůbec netýká. Moje láska na první pohled je sice jen platonická, ale zato zraje časem a je velmi silná. Tím milovaným a obdivovaným je přitom už dávno zesnulý muž – Ladislav Sutnar (*1897 - † 1976), respektive jeho skvělá práce.

Vše vypuklo v roce 2003 na retrospektivní výstavě s názvem „Ladislav Sutnar: Praha – New York/Design in Action“. Nikdy před tím ani potom jsem si z výstavy neodnášela tak silný zážitek, který by ve mně pevně sídlil ještě tolik let poté. Už si samozřejmě nevybavuji všechny skvělé detaily, ale jako celek to na mě zapůsobilo opravdu silně. Dokonce tak silně, že jsem si i jako chudá studentka musela koupit knížku, která byla k výstavě vydaná a nebyla tehdy zrovna levná. Mám ji doma na vystavenou v knihovně a vždy, když se jí pohledem dotknu, tak před panem Sutnarem v duchu smekám.

sutnar_design_in_action

Kniha Design in Action

Kromě této knihy, mám doma ještě něco, co nejspíš najdete i v mnoha jiných českých domácnostech. Majitelé však často vůbec netuší, jakou že to mají doma vzácnost. Mým pokladem je jídelní servis s troušeným dekorem (dekor navrhl Antonín Kybal). Plánujeme mu doma vytvořit čestné místo. Skvěle by ho doplnil skleněný čajový servis, ale to budu muset ještě chvíli šetřit …

Ikea 30. let: Ladislav Sutnar

DSCF6786

Sklo a porcelán od Ladislava Sutnara

Ve 30. letech minulého století šlo přitom o naprosto běžné nádobí, které měl doma kde kdo. Když si dnes jdete do IKEA koupit skleničky, které má doma i většina vašich známých, tak vás asi vůbec nenapadne, že by jednou mohly mít velkou cenu. V té době by stejně tak nikoho nenapadlo, jak cenné jednou budou sériově vyráběné servisy a další předměty, které Ladislav Sutnar navrhoval pro Krásnou jizbu. Jejich design je tak nadčasový, že hravě obstojí i v konkurenci dnešních dní. Však za ně také Sutnar získal mnoho významných ocenění.

Grafik v exilu

Díky svému mezinárodnímu renomé odjel Ladislav Sutnar v roce 1939 na pracovní cestu do Ameriky, Tam, vzhledem k evropským událostem toho roku, zůstal a věnoval se především grafickému designu se specializací na přehledné a logické řazení informací. Existuje také spousta beletristických knih, které graficky zpracoval. V pozdějších letech se pak věnoval malbě, jeho oblíbeným motivem byly Venuše. Kdo z vás je nezná, stojí za to si je najít, stejně tak, jako ostatní tvorbu Ladislava Sutnara.

sutnar_knihy_velky_vyber_na_aukru

Knihy s grafikou Ladislava Sutnara

Kdo by Sutnara miloval stejně jako já, může si pár nadčasových kousků stále ještě koupit nebo vydražit. Často jsou to bohužel už jen torza z původních celků, ale i přes to mají svou hodnotu a dodnes jsou to nádherné a (nejen) umělecky cenné věci.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 1,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...