Kublanka: Kuře na houbách s rajčaty

Prý rostou. Takže až nasbíráte, vyberte pěkně vykrmené kuře, sluncem naditá rajčata a poděkujte foodblogerům Kublanka za tento boží recept. Amen.

Mráz už pomalu a trvale zalézá pod nehty, ale občas ještě slunce připomene, že vzpomínka na léto není tak vzdálená. Ano, takto by se dal popsat říjen. Nostalgické ohlédnutí za létem v podobě svítícího slunce a očekávaná zima, která se připomíná čím dal častěji. A přesně v tuto dobu máte poslední možnost jít úspěšně na houby a vychutnat si poslední zbytky letošní úrody, třeba i té balkónové jako v našem případě. Tento recept je pro nás chuť podzimu.

1_kure
Ingredience (4 porce)
1 kuře – rozporcované na 4 části
hladká mouka na obalení
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce másla
100 g uzené slaniny – na kostičky
3 šalotky – nakrájená najemno
250 g malých žampiónů – oloupané a přepůlené
2 lžíce rajčatového protlaku
175 ml bílého vína
400 ml silného kuřecího vývaru
3 rajčata
med
hladkolistá petrželka - nasekaná
pepř
sůl

Postup
Kuře osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Ve velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej spolu s máslem a kuřecí kousky opečeme ze všech stran dozlatova. Orestované kuřecí maso vyndáme na talíř a do rozpálené pánve přidáme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu, kterou opečeme dozlatova. V případě potřeby přilijeme trochu slunečnicového oleje, přidáme nakrájenou šalotku se žampióny a rajčatovým protlakem, necháme krátce zarestovat a podlijeme bílým vínem. Jakmile se odpaří alkohol, vrátíme do hrnce kuřecí maso a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu a ihned plamen stáhneme tak, aby omáčka pouze jemně probublávala. Zakryjeme poklicí a vaříme do změknutí 30-40 minut. Na závěr odklopíme a omáčku necháme mírně zredukovat. Dochutíme solí a pepřem. Pokud by byla omáčka příliš kyselá, můžeme dosladit medem.

Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozčtvrtíme a nožem odstraníme semínka. Dužninu nakrájíme na malé kostičky. Nakrájená rajčata spolu s najemno nasekanou petrželkou přidáme do zredukované omáčky těsně před podáváním a krátce prohřejeme. Podáváme s bramborovou kaší nebo s bagetou.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...