Kublanka: Rýžová miska s pomalu pečeným bůčkem

Foodblogeři Kublanka tentokrát dostali chuť na bůček. A nás zase dostalo, jak originálně k němu přistoupili!

Manželství je založeno na spoustě kompromisů. Například takový kompromis, že rodič, co jde na třídní schůzku, nemusí pak s dětmi k zubaři. No a pak máme kompromisy třeba u jídelního stolu. Máte zrovna chuť na pečený bůček, zatímco váš partner na rýži? Vše má přece své řešení, viz tento recept. Kompromis není nadávka, ale cesta jak se vylepšovat navzájem. Alespoň v té kuchyni.

1_asijsky_bucek

Ingredience
1 kg vepřového bůčku bez kosti
400 g krátkozrnné rýže
4 jarní cibulky, najemno nakrájená bílá část
světlá sójová omáčka na podávání
4 žloutky na podávání
2 pláty řasy nori, najemno nastřihané
sezam na podávání

Marináda
2 lžíce hořčice
200 g medu
3 lžíce koření pěti vůní
2 lžíce sušené cibule
2 lžíce sušeného česneku
1 lžička mletého bílého pepře
6 lžic světlé sójové omáčky
2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje

Postup
Všechny ingredience na marinádu smícháme a prsty ji vmasírujeme do vepřového bůčku. Bůček i s marinádou zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho 24 hodin marinovat v chladničce.

Následující den předehřejeme troubu na 140 °C. Bůček i s marinádou přendáme do pekáče, podlijeme cca 250 ml vody a zakryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě 4 hodiny. V případě potřeby podléváme vodou. Po 4 hodinách odstraníme alobal, teplotu trouby zvýšíme na 220 °C a pečeme dalších cca 30 minut. Každých 10-15 minut poléváme bůček výpekem.

Upečený bůček necháme zhruba 30 minut odpočinout při pokojové teplotě a poté ho nakrájíme na tenké plátky.

Mezitím uvaříme rýži podle návodu na obalu. Uvařenou rýži rozdělíme mezi 4 misky, poklademe ji několika plátky bůčku, doprostřed dáme syrový žloutek a posypeme řasou nori, jarní cibulkou a sezamem. Podle chuti zakápneme světlou sójovou omáčkou. Někdy může být kůže bůčku tužší, a proto ji můžeme před podáváním seříznout.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...