Kublanka: Fish and Chips

Pokud máte vlastní fajnšmekrácký recept na Fish & Chips, zbystřete. Tento pivní kousek od Kublanky vám totiž nedá spát dokud jej nevyzkoušíte na vlastní kůži nenažrané chuťové buňky. A pak se začnou dít věci...

Big Ben, Tower Bridge, Westminsterský palác a další památky musí vždy počkat, když se jede do Londýna. První na řadě je jídlo. Přesněji Fish & Chips. Kdekoliv, kdykoliv, ale pokud možno hned, co se dostaneme do Londýna. No, a jelikož se do Londýna teď dlouho nedostaneme, tak hledáme autentické Fish & Chips v domácích podmínkách. A myslíme, že jsme se dostali k výbornému výsledku.

Ingredience (4 porce)
Smažená ryba
500 g tresky nebo jiné bělomasé ryby
240 ml studeného piva typu IPA
240 ml hladké mouky + na obalení
1 lžička soli
slunečnicový olej na smažení
Hráškové pyré
300 g mraženého hrášku
3 lžíce změklého másla
1 šalotka – najemno nakrájená
1 lžíce najemno nasekané čerstvé máty
1 lžička citrónové šťávy
Bramborové hranolky
3 – 4 velké brambory typu C
50 ml slunečnicového oleje
sůl

Postup
Hráškové pyré
V malém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Jakmile začne voda vřít, přidáme do hrnce mražený hrášek a velmi krátce ho povaříme (2-3 minuty). Jakmile je hrášek měkký, ihned ho scedíme a propláchneme ledovou vodou. Poté ho spolu s mátou, máslem a šalotkou rozmixujeme dohladka. Pyré dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Misku s hráškovým pyré zakryjeme potravinářskou fólií.

Bramborové hranolky
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Brambory dobře omyjeme kartáčkem a nožem je nakrájíme na silnější hranolky, které uvaříme v páře do poloměkka. Předvařené hranolky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme je slunečnicovým olejem a prsty je dobře promícháme. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava. Upečené hranolky posolíme a ihned podáváme.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT  Poradíme, jak ročně ušetřit tisíce

Smažená ryba
Tresku nakrájíme na jednotlivé porce. Ve větší misce prošleháme 240 ml studeného piva se stejným množstvím mouky a lžičkou soli. Do jiné misky si připravíme hladkou mouku na obalení tresky.

Do vyššího silnostěnného hrnce nalijeme minimálně 3 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje, který rozehřejme na 190 °C. Jakmile olej dosáhne požadované teploty, obalíme tresku v mouce, přebytečné množství oklepeme, dobře obalíme v pivním těstíčku a ihned smažíme z obou stran dozlatova. Usmažené porce pokládáme na mřížku, pod kterou umístíme na papírovou utěrku. Stejně postupujeme se zbytkem ryby. Ihned podáváme s čerstvě připravenými hranolkami a hráškovým pyré.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...