Kublanka: Crepes suzette

Vzpomínáte na ten vítězoslavný pocit, když se vám poprvé podařilo otočit palačinku ve vzduchu? Teď je tady další výzva! Obyčejné (ale pořád dobré) palačinky s marmeládou můžete s receptem od foodblogerů Kublanka povýšit na delikátní Crepes suzette. Oui!

Nevíme jak vy, ale my můžeme palačinky stále. K večeři, k snídani, k svačině, k obědu a nejlépe chutnají o půlnoci. Dobře, zdravá strava to úplně není, zejména v noci, na druhou stranu občas se zhřešit musí. A může být takováto dobrota vůbec hřích? Crepes suzette jsou prostě ty nejlepší palačinky co známe a až si je připravíte, tak nám dáte určitě za pravdu.

2_crepes_suzette

Ingredience
Palačinky (cca 12 kusů)
140 g hladké mouky
špetka soli
200 ml plnotučného mléka + 100 ml vody
2 vejce
25 g rozpuštěného másla + na vymazání pánve

Omáčka
4 lžíce cukru krupice
250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1 lžička citrónové šťávy
1 lžíce Cointreau nebo Grand Marnier
1 pomeranč - nastrouhaná kůra (pouze oranžová část)
50 g másla – nakrájené na kostičky

Postup
Hladkou mouku prosejeme spolu se špetkou soli do středně velké mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Plnotučné mléko smícháme se 100 ml vody. Za postupného přilévání naředěného mléka vyšleháme hladké těstíčko, které necháme 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Po uplynutí 30 minut zašleháme do směsi rozpuštěné máslo.

Na mírném ohni si rozehřejeme středně velkou pánev, kterou velmi slabě vymažeme máslem. Do rozehřáté pánve vlijeme cca 2 lžíce palačinkového těsta, které krouživým pohybem rozlijeme po celé pánvičce. Smažíme z obou stran do světle hnědé barvy. Stejným způsobem zpracujeme zbývající těsto. V případě potřeby vymažeme pánev slabě máslem.

Cukr krupici dáme do pánve a na mírném ohni ho necháme bez míchání zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Poté okamžitě stáhneme pánev z ohně a opatrně přidáme pomerančovou a citrónovou šťávu, Cointreau/Grand Marnier a nastrouhanou pomerančovou kůru. Pánev vrátíme na oheň a za občasného míchání vaříme až do úplného rozpuštění karamelu. Na závěr vmícháme do omáčky kostičky másla a necháme krátce povařit do mírného zredukování.

Usmažené palačinky složíme na čtvrtiny, postupně je vkládáme do omáčky a prohřejeme. Ihned podáváme.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...