Kublanka: Candát s mandlovo-hráškovým pyré

Kapra letos pusťte do řeky a místo něj si dejte candáta! Aneb letošní Vánoce u foodblogerů Kublanka budou bez nehody. Přidáte se?;)

Na štědrovečerní večeři mají mnozí z nás rybu. Nejčastěji kapra, progresivnější z vás mají třeba populárního lososa.

V Česku se kapr prosadil po první světové válce a to především proto, že kapr byl dobře dostupný z velkochovů. Podával se především na černo, s perníkem a povidly, nebo na modro v ředěném octu či s bílým vínem. Až po druhé světové válce se na svátečním menu objevil kapr smažený, tak jak ho známe dnes.

My jsme se ale letos rozhodli tradičního kapra opustit a na štědrovečerní večeři si připravíme jinou českou rybu - candáta. Nejen, že nám více chutná, ale cítíme se tak nějak bezpečněji, protože naše děti večeři do sebe doslova naházejí. Nehledě na kosti. Nebudou přece zdržovat poslední minuty před příchodem dárkového šílenství. Takže pro bezpečný, kosti prostý, průběh večera jdeme touto cestou. Přejeme vám krásné a šťastné vánoční svátky a úspěšný nový rok bez jediné kůstky v krku.

vanocni-candati_od_kublanka_recept_na_aukroblog
Ingredience (4 porce)
4 čerstvé filety candáta
500-600 g mraženého hrášku
20 g celých blanšírovaných mandlí
2+2 lžíce olivového oleje
2 lžíce ricotty
20 g nastrouhaného parmezánu
½ citrónu
čerstvá máta
čerstvě mletý černý pepř
sůl

Postup
Ve větším hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody. Jakmile začne voda vřít, přidáme mražený hrášek a necháme ho 2-3 minuty povařit. Poté hrášek ihned scedíme a propláchneme ho studenou vodou.

Celé mandle opražíme na suché pánvi dozlatova. Většinu hrášku (část ponecháme na podávání), ricottu, 2 lžíce olivového oleje, opražené mandle, nastrouhaný parmezán a několik lístků čerstvé máty rozmixujeme dohladka. Osolíme, opepříme, dochutíme několika kapkami citrónové šťávy a dobře promícháme.

Filety candáty osušíme papírovou utěrkou a s pomocí pinzety je zbavíme kostí. Ve velké pánvi si rozpálíme na mírném ohni 2 lžíce olivového oleje. Do rozpálené pánve vložíme filety candáta kůží dolů, prsty krátce rybu přitlačíme k pánvi a necháme je restovat dozlatova a dokřupava (cca 2 minuty). Poté filety obrátíme a necháme je 20-30 sekund dojít na druhé straně. Osolíme a ihned podáváme s mandlovo-hráškovým pyré, zbylým hráškem a lístky máty. Můžeme lehce zakápnout olivovým olejem.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...