Krbová kamna pěkně za ručičku v 6 základních otázkách

Splňte si sen o krbu a pořiďte si krbová kamna. Jde to i bez vlastního komínu a v porovnání s vytápěním elektřinou či plynem snížíte účet za teplo až o polovinu.

Krbová kamna jsou hit. Pár let zpátky si je pořizovali hlavně milovníci designu a kýče v podobě praskajícího dřeva. Dneska o nich sní i šetřílci, které láká nemalá úspora za teplo. Navíc ani jejich zapojení není věda. Oproti otevřenému zděnému krbu je jeden den přivezete, a druhý v nich topíte. Samozřejmě za asistence řádných odborníků. Nezbytnou kontrolu komína zajistí kominík a s montáží poradí zkušený kamnář. Pokud jste s připojením kamen nepočítali už při stavbě, bez menších stavebních úprav se ale zřejmě neobejdete.

Krbová kamna si vedou dobře i v žebříčku tepelné účinnosti. Zatímco u klasického krbu je zhruba 15 procent, kamna na dřevo mohou dosáhnout až 85% účinnosti. A ta je ještě vyšší v případě peletových kamen, kdy dosahuje až 98 procent. Díky této vysoké efektivitě spotřebují kamna poměrně málo paliva a vykazují tak zajímavá čísla z hlediska úspor. Navíc ruku v ruce s tím jde i fakt, že získáváte nový zdroj tepla, který je zcela nezávislý na dodavatelech elektřiny a plynu.

Účinnost kamen se udává v procentech. Ta vyjadřují schopnost využít získanou energii z 1 kila dřeva. U krbových kamen je až 85%. Oproti tomu u klasických otevřených krbů je účinnost pouhých 20 %.

Než se pustíte do výběru konkrétních kamen, měli byste si odpovědět těchto 6 otázek:

1) Jaký zdroj tepla od kamen očekáváte?
Krbová kamna se používají obvykle jako doplňkový zdroj vytápění a jejich hlavní sezóna je tak spíš na jaře a na podzim, když nechcete spouštět hlavní topící systém. Klíčovým údajem, který byste si při nákupu měli ohlídat, je výkon udávaný v kilowattech (kW). Kamna s vyšším výkonem patří na chatu, kam jezdíte jednou za uherský rok. Naopak nižší výkon si pořiďte do obýváku, kde každý večer hlídáte příhozy na své aukce a potřebujete nepřetržitý zdroj tepla.

2) Jak si spočítáte potřebný výkon?
Orientujte se podle velikosti prostor, které chcete vytápět. Podle webového portálu nazeleno.cz platí, že 1kW výkonu postačí k vytopení 20 m3 ve starých domech a 40 m3 v novostavbách. Takže pokud má běžná obývací místnost kolem 90 m3, měli byste ji vytopit kamny zhruba o výkonu 4,5 kW. Kromě velikosti místnosti ovlivňují výkon i kvalita zateplení či izolace domu. Pozor si dejte na to, abyste kamna příliš nenaddimenzovali. Výsledkem bude větrání a škrcení kamen, což povede k dehtování a jejich zbytečnému špinění. Naopak pokud výkon podceníte, budete kamna přetápět a snadno je tak poškodíte.

3) Jaký typ krbových kamen vybrat?
Existují dva základní typy. Sálavá, jednoplášťová, kamna, která vyhřívají povrchem a hodí se do bytů, kde potřebujete vyhřát jednu místnost. Upotřebíte je i tam, kde jsou vysoké stropy. Rychle se ohřejí a teplo okamžitě předají do místnosti. Jejich nevýhodou je, že dochází k zvýšení teploty samotných kamen a nejsou tak zcela vhodná do bytů, kde jsou malé děti. Romantikům se bude líbit, že teplo nebude rovnoměrné a svou atmosférou proto připomínají otevřený oheň klasického krbu.

Dražší variantou jsou konvekční kamna. Dvouplášťový povrch umožňuje ohřívat vzduch mezi plášti a rovnoměrně jej pak rozprostřít po místnosti. Když otevřete dveře do okolních místností, vytopíte i ty.

Trendem pro moderní nízkoenergetické domy jsou krbová kamna s výměníkem, která slouží k ohřevu vody a jsou napojitelná na radiátory či bojlery. Ohřívají prostor sáláním a okolní místnosti můžete oteplit zmíněným napojením na radiátor.

kamna

Při výběru kamen vezměte v úvahu i velikost místnosti. Kamna potřebují dostatek prostoru a pokud si nechcete připadat jako v sauně, dejte sedací soupravu alespoň 2 metry od kamen.

4) Čím se v kamnech topí? 
Většina kamen nabízených v Česku je určena pro topení dřevem a dřevěnými briketami. Dalšími možnostmi jsou peletky, biomasa nebo klasické uhlí či uhelné brikety. Uhlí má nevýhodu, protože špiní a víc se nadřete při udržování kamen.

5) Jsou kamna bezpečná?
Ano. Stačí dodržet základní pravidla. Kamna musí stát na nehořlavém materiálu, jako je dlažba, sklo plech. Podložka pod kamny musí přesahovat minimálně o 10 cm. Okolo kamen neumísťujte hořlavé předměty. Řídit se můžete tímto rozptylem: zpředu by měl být volný prostor 80 cm a ze stran nejméně 20 cm. Důležité je také zajistit dostatečný přívod vzduchu, což může být problém u novostaveb a pasivních domů, které mají výborně zpracované těsnění a může dojít k nežádoucímu podtlaku. S odborníkem určitě najdete vhodný způsob řešení, které bude ideální právě pro váš dům.

6) Co když nemám komín. Musím na kamna zapomenou?
Nemusíte. Ale úspory peněz se zřejmě nedočkáte, zato romantiky si užijete dosyta. Řešením pro vás je buď elektrický krb nebo čím dál víc populárnější biokrb, který má oproti elektrickém výhodu v živém ohni a navíc je přenosný bez ohledu na inženýrské sítě. Palivem je zpravidla bioethanol. Pozor si musíte dávat na pravidelné větrání, protože biokrb spaluje kyslík v místnosti.

biokrb_na_aukru

U biokrbů si přijdou na své milovníci designu.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...