Kublanka: Jidáše

Velikonoční půst? Ale jděte! Zrádné vypečené jidáše od foodblogerů Kublanka vás z takových hříšných myšlenek vyléčí! 

Svět je nespravedlivý, já to říkám pořád. Proč jediná viditelná odměna z dobrého jídla je kilo navíc? Proč podle jednoho z největších padouchů historie je pojmenována taková dobrota? Jidáše. Ale už to chápu, je to proto, že i jidáše vás zradí. Navenek jsou hrozně dobré, nemůžete přestat se jimi ládovat a pak se podíváte na váhu a – ZRADA! Jidáš jeden! Že jsou ty Velikonoce za rohem, tak nějaké to kilo navíc se ještě odpustí, alespoň je kam šlehat pomlázkou. Letos to platí pro obě strany, když je přece ten přestupný rok.

Ingredience
Jidáše (cca 10 kusů)
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
70 g změklého másla
70 g cukru krupice
špetka soli
1 žloutek
200 ml vlažného plnotučného mléka
20 g čerstvého droždí
1 vejce+ 1 lžíce mléka na potření – prošlehané
Na potření
25 g másla
3 lžíce medu

Postup
Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí a necháme cca 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím do velké mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku. Přidáme cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky. V mouce by nám neměly zůstat žádné kousky másla.

Jakmile se nám na hladině mléka začne tvořit pěna, přilijeme směs spolu s 1 žloutkem k mouce a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství mléka. Pokud naopak příliš lepivé, přidáme malé množství hladké mouky a opět důkladně prohněteme.

Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).

Vykynuté těsto vyklopíme na slabě pomoučněný vál a rozdělíme ho na zhruba 10 stejných kusů. Z každého kousku vyválíme váleček o průměru 5-10 mm, ze kterého vytvarujeme spirálu. Jidáše rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).
Troubu si předehřejeme na 170 °C. Vykynuté jidáše potřeme prošlehaným vajíčkem spolu s 1 lžící mléka. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15-20 minut).

Ještě horké jidáše potíráme rozehřátým máslem smíchaným s teplým medem.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...