Jarní úklid vašeho digitálního „Já“

jste si zkoušeli své jméno vygooglit? Nejde o to, jestli jste narcis nebo ne. Jde o to, že vaše online identita vám může pomoci nebo naopak uškodit třeba při hledání nového pracovního místa. Zameťte si proto před svým pomyslným "online prahem" dřív než bude pozdě. Pomůže vám to získat nejen vysněnou práci, ale hlavně dobrý pocit ze své online reputace. 😉 

Podle statistik je až čtvrtina zájemců o práci zamítnuta ještě před tím, než jim dojde pozvání na pohovor. Důvod? Vaše online stopa, kterou jste za sebou zanechali na internetu. Nebo spíš vaše fotky z večírku, kde jste tak báječně bavili či fotogenický chaos na jídelním stole, který jste okomentovali "To je mazec a už to trvá týden:DDDDD". Váš potenciální zaměstnavatel to kupodivu vidí jinak (minimálně bez smajlíků).

Tip: abyste se nemuseli googlovat každý týden, aktivujte si službu Google Alerts, která vám při každé nové zmínce o vás (či jakémkoliv libovolném klíčovém slovu, které zadáte) pošle upozornění na váš email.

Jak začít?

Vygooglujte si své jméno. Budete překvapení co všechno a v jakém pořadí na vás internet vyšťourá. Mezi prvními zřejmě najdete odkazy na váš Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn (podle něj vyhledávají personalisté adepty pro vhodné pozice nejčastěji) či Google+ a další podobně velké sítě. Těm totiž Google při vyhledávání dává přednost.

Pokud vás výsledky příliš neuspokojily a našli jste na webu například vaše soukromé telefonní číslo nebo nežádoucí fotografie a chcete je odstranit, můžete postupovat podle tohoto návodu od Google.

V každém případě, až budete příště klikat na tlačítko "Publikovat" na  Facebooku, Twitteru či Instagramu, mějte na paměti, že se jejich odkaz objeví ve vyhledávači mezi prvními. Jako autocenzura to funguje perfektně. 😉

I když některý z výše zmíněných účtů nepoužíváte, stojí za to si je zřídit a mít na nich aspoň odkazy na váš oficiální profil, kde si aktuálnost informací hlídáte, jako je například výše zmíněný LinkedIn. Minimálně je to pojistka proti tomu, kdyby vám chtěl někdo vaši online identitu „ukrást“.

Tip: mrkněte na službu About.me. Pokud to se svou online prezentací na webu myslíte vážně, je About.me něco jako vizitka. Potěší výběr různých šablon a jednoduché uživatelské rozhraní.

Jak vybrat správné uživatelské jméno?

Experti se shodují na tom, že je fajn zachovávat si na internetu jednotnou identitu. Jinak řečeno, když jste Novák na Aukru, měli byste jím být i Facebooku či jakékoliv jiné službě. Čistě z praktického hlediska si svá uživatelská jména lépe zapamatujete. A pak to taky lépe vypadá navenek lépe (třeba pro zmíněného potenciálního zaměstnavatele), než když máte jeden účet jako Novák, druhý jako MarilynManson666 a třetí Čumáčkokočička.

Tip: než se pustíte do zakládání nového uživatelského účtu, zkuste službu Namecheck.com. Pomůže vám najít ideální nick pro váš online život - jako ideální je v tomto případě myšleno takové, které ještě není registrováno někým jiným.

Na toto nikdy nezapomínejte!

Jedna věc je bez diskuse - ať už používáte jako login své pravé jméno nebo vtipnou přezdívku, nastavení soukromí by měla být vaše priorita číslo 1. Zatímco u vašeho Aukro účtu je soukromí účtu dané a neměnné u takových sociálních sítí si můžete nastavení vybrat. Časté bývá mít třeba Facebook jen pro přátele, zatímco příspěvky na Twitteru jsou veřejné. Čas od času si tato nastavení překontrolujte, provozovatelé některých sítí mají ve zvyku vaše nastavení „potichu“ měnit.

Tip: prvním krokem k zabezpečení vašeho účtu, na Aukru i jakékoliv jiné službě, je dostatečně silné heslo. Návod, jak jej vytvořit najdete v našem návodu pro bezpečné obchodování.

A na jednu věc byste neměli nikdy zapomínat: na internetu žádné soukromí neexistuje a sebelepší ochrana (nastavení nebo heslo) může najít svého pokořitele. Jako ideální se jeví střídmý sociální online život. 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...