Jak vyhrát aukci?

Možná si adrenalin v podobě aukcí dopřáváte častěji, možná se na něj teprve chystáte. V každém případě se vyplatí vědět, jak přihazování funguje a zvýšit tak své šance na vítězství! 

Na Aukru najdete aukce od 1 Kč nebo vyšších částek. Začínající cenu stanoví vždy prodejce a od toho se odvíjí zbytek. Princip přihazování je jednoduchý: v systému je nastaven určitý limit, o který se výše dalšího příhozu liší – tzv. výše minimálního příhozu. Více napoví tato tabulka:

navýšení příhozuProto se v políčku Výše příhozu zobrazuje taková suma, která je navýšena podle tabulky a není tak možné přihodit méně. Kdybyste to přece jen zkusili a zadali nižší částku, systém příhoz nezaznamená a zobrazí se informace, že částka je příliš nízká.

výše příhozu
Takto můžete přihazovat postupně. Pokud někdo nabídne více, přihodíte znovu podle toho, co se vám zobrazí v poli Výše příhozu.

Nepřihazujte na aukci hned, jakmile ji objevíte. Tím vyprovokujete ostatní a navyšujete finální cenu zboží. Ale nečekejte ani na konec aukce, aby vám ji prodejce náhodou nezrušil. 

Ostřílení profící sází na automatické přihazování

Co když ale nemůžete sedět u počítače a čekat, jak to dopadne? Vždy máte možnost zadat do systému maximální částku, kterou jste ochotní za zboží zaplatit a systém pak přihazuje za vás. Do karet vám nikdo nevidí - ani prodejce, ani ostatní zájemci. Nemusíte se bát, že by systém překročil vámi stanovenou částku. Tu navíc můžete v průběhu aukce měnit.

Jak to celé funguje? Do pole Výše příhozu uvedete zvolenou sumu a kliknete na Přihodit. Na další stránce se vám zobrazí, jaká bude aktuální částka a kolik jste si nastavili jako maximum. Zkontrolujte si částku a poté kliknete zase na Přihodit, a tím váš příhoz potvrdíte.

nastavení maxima
Systém přihazuje vždy nejnižší možnou částku, která je nutná k překonání nabídky vašich soků. Dejme tomu, že jste si stanovili maximum 20 Kč (jako na obrázku). Pokud by někdo jiný nastavil např. maximum 15 Kč, systém za vás automaticky přihodí 17 Kč.

Jak zvolit optimální maximální částku? Vyplatí se vědět, na kolik by vás vyšel nákup daného zboží za pevnou cenu. Využít můžete cenové srovnávače nebo si vyfiltrovat toto zboží na Aukru pomocí nastavení "cena" a "nejvyšší". V úvahu vezměte i cenu za dopravu, kterou prodejce vždy u aukce uvádí. 

Svou maximální částku můžete v průběhu trvání aukce snížit, ne ale více, než je aktuální cena zboží v aukci. Případně můžete částku zvýšit, pokud chcete být opatrní a zadáte nejprve méně. Stačí jen sumu opět přepsat v poli Výše příhozu a postupovat stejně jako v předchozím případě.

Jakou cenu zadat? Můžete zadat libovolnou částku bez ohledu na rozmezí minimálního příhozu. Vyhrát tak lze třeba jen s rozdílem 1 Kč, i když standardně podle tabulky by se měl příhoz navýšit o 10 Kč. Například někdo zadá maximum 500 Kč a vy 501 Kč. Nabídli jste vyšší částku, a pokud už nikdo další nepřihodí, vyhrajete zboží v aukci za 501 Kč.

Nastavení maxima vám může pomoci vyhrát aukci i v případě, že ještě někdo jiný zadá stejnou částku jako vy. V takovém případě se za výherce považuje ten, kdo zadal maximum do systému dříve.

Co byste měli vědět než přihodíte?

Máte-li nastavené automatické přihazování, rozhodují opravdu poslední vteřiny. Nikdy nevíte, kolik kupujících přihazuje s vámi. (I když určitým vodítkem může být počet zobrazení aukce, které najdete vždy vpravo dole u každé jednotlivé nabídky.)

Vyplatí se seřízení času podle protokolu NTP, abyste nepřišli o konec aukce, pokud budete přihazovat bez maxima nebo maximum ještě v poslední chvíli měnit. Tady je návod. 

Nejvíce se přihazuje vždy před koncem aukce a systém tak může být zahlcený. To vás může nepříjemně překvapit zejména v případě, kdy se rozhodnete měnit výši příhozu v posledních sekundách.

Minimálně pár minut před koncem aukce nezapomeňte obnovit své přihlášení do Aukro účtu. Vyhnete se tak tomu, že vás systém pro nečinnost automaticky odhlásí zrovna, když se vám to vůbec nehodí.

Pamatujte prosím na to, že každý příhoz je závazný. Nastavte si tedy prosím takovou částku, kterou jste opravdu ochotni za zboží zaplatit.

Kam dál? 
http://faq.aukro.cz/clanek/19149/jak-prihodim-v-aukro-aukci
http://faq.aukro.cz/clanek/19153/zadal-jsem-nespravnouprilis-vysokou-castku-co-delat
http://faq.aukro.cz/clanek/19151/proc-nekdo-neustale-prekonava-moje-prihozeni

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...