Jak vybrat obývací stěnu? + Tipy pro malý obývák

Často je dominantou obývacího pokoje (samozřejmě hned za sedací soupravou) a zírá na ni každá vaše návštěva. Kromě suvenýrů z první dovolené v Chorvatsku, může skrývat i další poklady, o které byste neradi přišli. Je to prostě kus nábytku, na kterém byste si měli nechat záležet. My vám poradíme, na co si dát pozor. 

Doby, kdy obývací stěna pokrývala prakticky celý obývák od země až ke stropu, aby nebyl vidět ani milimetr zdi, jsou naštěstí pryč. Pokud jste nostalgičtí, i tyto varianty stále ještě koupíte na Aukru - mrkněte sem.

retro_obyvaci_stena_na_aukro

Retro obývací stěny.  Tak si je všichni pamatujeme 🙂

Naštěstí je dneska všechno jinak a my se budeme věnovat moderním obývacím stěnám. Jaké jsou? Odlehčené, jednoduché, vzdušné. Určitě si vyberete!

minimalisticka_obyvaci_stena_velky_vyber_na_aukro

Trendem jsou minimalistické stěny, které působí vzdušným dojmem.

Pozor na tuto častou chybu!

Další novinkou, která se od dob vašeho dětství u nás zabydlela, je jedna centrální místnost, která slouží jako obývací pokoj, jídelna a kuchyně v jednom. I když tento trend mnoha lidem vyhovuje, má jedno úskalí: velmi pečlivě musíte vybírat nábytek a zařízení, aby byly jakž takž sladěné. A to platí i pro obývací stěnu. Kromě barvy a materiálu podlahy nebo stěn, se musíte podívat i na sedací soupravu nebo kuchyňskou linku. A rozhodující jsou i detaily, jako jsou třeba úchytky nebo oblé rohy.

Rovnice o 4 zdech a 1 obývací stěně. Víme řešení!

Rozmyslete si, kam chcete stěnu umístit. Většinou se dává na tu delší zeď v obývacím pokoji. Nesnažte se ale vyplnit ji za každou cenu - po stranách byste měli mít alespoň metr místa. Druhou variantou je umístění obývací stěny na kratší zeď. Tato méně častá varianta je praktická v tom, že vám umožní lépe rozčlenit obývací pokoj na různé zóny - relaxační, pracovní, jídelní. Když jste pro stěnu vybrali místo, můžete začít zvažovat její členění.

obyvaci_stena_s_policemi_velky_vyber_na_aukro

Vertikální řešení stěn pomocí polic a závěsných skříněk je vhodné i do menších obývacích pokojů.

Tipy pro malý obývací pokoj

Pravidlo číslo jedna: neberte obývací stěnu jako další úložný prostor, kam nacpete všechno, lyžařskou výbavou počínaje, porcelánovým servisem konče. Takto prosím ne. Raději si věci proberte, co nepotřebujete vyhoďte.

Překvapivě i moderní a mnohem menší a subtilnější stěny toho pojmou docela hodně. Stačí si dobře vybrat. Dobře fungují tyto dvě finty:

1. Pokud se doma perete s místem a váš obývací pokoj zrovna moc nafukovací není, zvolte stěnu jejíž součástí je i prostorná komoda. Tu můžete umístit třeba na protilehlou stěnu. Získáte sladěný set, aniž byste si museli lámat hlavu se sladěním jednotlivých stylů nábytku v obývacím pokoji.

2. V jakémkoliv menším prostoru se snažte využívat vertikální nábytek i zařízení. Jednak ušetříte místo na zemi, které můžete využít lépe, a jednak se vám podaří "zaměstnat" prostor na stěnách. A právě tomu jsou  moderní obývací stěny se závěsnými policemi a skříňkami nakloněny.

obyvaci_stena_s_komodou_velky_vyber_na_aukro

Stěny s komodou, kterou můžete umístit na protilehlou stranu obývacího pokoje, pomůžou doplnit chybějící úložné prostory.

Jaký materiál a barvu?

Výběr materiálu půjde ruku v ruce s rozpočtem, jaký na stěnu máte. Sáhnout můžete po levnějších: LTD neboli lamino (sice tolik nevydrží, zato se dobře udržuje), nebo dražší fóliovaná dýha či MDF (když si dobře vyberete, vypadá jako masiv).  Nejdražší je masiv, který vás možná odradí cenou i svou váhou.

Až budete vybírat barvu, rozhlédněte se po zbytku místnosti, jak jsme radili v úvodu článku. Nebojte se bílých a neutrálních barev. Nešlápnete vedle a to více se pak můžete rozmáchnout při výběru originálních doplňků nebo solitérních kusů nábytku.

A největší výhoda moderních obývacích stěn? Jsou relativně bezpečné;)

retro_obyvaci_stena_humor

Spustit video

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...