Jaký jídelní stůl se hodí do vašeho interiéru?

U jídelního stolu se denně schází celý rodinný klan, aby se nasytil jídlem i drby ze života nejbližších. To mu dodává punc svatostánku, takže si na výběru dejte záležet! Poradíme vám pár triků, jak vybrat ten správný. 

V našich zeměpisných šířkách je nejčastější praktický obdélníkový tvar. Ten můžete postavit volně do prostoru nebo přirazit ke zdi. Ostatní formáty – kulaté nebo čtvercové – bývají k vidění o dost méně a mají svá pro i proti.

Kulatý jídelní stůl pro dva až čtyři se hodí do menších interiérů, kde dokáže navodit intimní atmosféru a působí jemnějším dojmem než hranaté linie, které obvykle našim domácnostem dominují. A má ještě jednu výhodu – u kulatého stolu se snadno ztratí nějaký ten strávník navíc, aniž by ho do žaludku tlačil roh. Nevýhodou kulatého stolu je maximální počet míst, který končí na čísle šest. Vyšší počet lidí znamená i větší průměr stolu, a tím se zvětšuje i hloubka stolu.  Dosáhnout pak na bramborový salát by vydalo na samostatnou olympijskou disciplínu.

Tytéž výhody a omezení platí i pro čtvercový tvar stolu. Kompromisem je oválný stůl. Není tak okoukaný jako obdélníkový, ale budete se muset spokojit s menším výběrem.

jidelni_stul_velky_vyber_na_aukru

Obdélníkový tvar stolu je nejčastější. Pozor na robustní stoly s industriálními prvky. Je na ně krásný pohled, ale pokud se častěji stěhujete, budete svůj výběr proklínat.

Velikost: u jídelního stolu platí, že čím více, tím lépe
Počet míst se odvíjí od počtu pravidelných strávníků, vašeho životního stylu a v neposlední řadě i toho, co všechno plánujete mít na stole - dekorace či dochucovadla nevyjímaje.

Kdo je zvyklý zvát si domů návštěvy, které raději než na gauči posedí u stolu, měl by počítat s místy navíc. Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu se uvádí, že by měla mít v záloze v každém případě o dvě sezení více. Je-li počet lidí u stolu hodně proměnlivý, určitě sáhnete po rozkládacím stolu. Málokomu totiž chutná, když sedí sám u velkého prázdného stolu, a jindy může naopak místo chybět.

Jídelní stoly se obvykle vyrábějí ve standardizovaných velikostech. Ale neškodí vědět, jak by to má být správně: pro každý hladový krk počítejte s minimálním prostorem 60 x 30 centimetrů.

Aby vybraný stůl zapadl do vámi zvoleného prostoru, zkuste tento trik: změřte si vybraný stůl, doma vezměte prostěradlo a složte jej do stejné velikosti i tvaru vybraného stolu. Pak jej položte na zem, kde má stůl stát. Už zběžným pohledem uvidíte, jestli jste vybrali správně. Platí pravidlo, že mezi stolem a zdí, případně dalším kusem nábytku, by měl být prostor alespoň 60 centimetrů. V opačném případě hrozí, že budete jíst se zataženým břichem, a to byste nepochutnali. Trik s prostěradlem se navíc hodí, pokud zvažujete koupit rozkládací stůl, protože si snadno vyzkoušíte obě varianty stolu.

starozitny_jidelni_stul

Čím dál víc lidí neváhá investovat do retro stolu. Tento kousek ve stylu art deco jsme objevili na Aukru.

V kurzu je nábytek, který vás přežije 
Co se nosí? Výběr je obrovský, takže záleží jen na vašem vkusu a odvaze. Dobrou investicí je retro stůl. Kvalitní sběratelský kousek bude vaše rodina dědit z generace na generaci.

Totéž platí i pro nábytek z masivu, ideálně s industriálními či rustikálními prvky a lehkou patinou. Oproti starožitné variantě nemusíte být tak úzkostliví, protože každý škrábanec navíc se počítá!

Moderní je také sklo, které dokáže vykouzlit nadčasový interiér, ve kterém můžete navíc libovolně obměňovat jeho barevnost. Navíc oproti dřevěným stolům působí v interiéru odlehčeněji. Co se týče vlastností tohoto materiálu, nemusíte se bát – sklo bývá bezpečnostní s vysokou odolností proti nárazu.

Konkrétní styl je otázkou vašeho osobního vkusu. Nešlápnete vedle, když půjdete cestou kontrastů. Podle serveru Decoist.com může působit rustikální stůl v moderním interiéru nebo nebo naopak minimalistický kovový design v prostoru, kde dominuje teplé dřevo, velmi svěžím a neotřelým dojmem. Celkový pocit navíc ještě umocníte výběrem vhodného osvětlení nad stůl a samozřejmě také jídelními židlemi. Pokud třeba bojujete s pocitem přeplněného prostoru, můžete jídelnímu stolu opticky ubrat, když k němu použijete designové židle z transparentního plastu (akrylové).

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv stůl, mějte na paměti, že je to nábytek, který používáte několikrát denně a často jej zatěžkáváte i zkouškami v podobě rozlitého čaje a podobných nehod. Proto si vždy u prodejce ověřte, jak o něj máte správně pečovat, aby vám sloužil co nejdéle.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...