Jak vybrat dětské kolo?

To je docela záludná otázka. Správně vybrané kolo = správné jízdní návyky, které vedou k větší bezpečnosti nejmenších účastníků silničního provozu. Ať už kupujete kolo z první či druhé ruky, poradíme, čemu byste měli věnovat pozornost. 

Váš dvouleťák začíná pokukovat po jízdních kolech a vy tak máte o dárku k příštím narozkám poměrně jasno. 🙂 Aby to pro vás byla spíš radost než starost, připravili jsme pár rad, které vám výběr usnadní. "Pokud uvažujete o koupi jízdního kola pro své dítě, zaměřte se především na velikost, která je velmi důležitá pro správné držení těla a bezproblémovou jízdu,“ říká David Hubáček, který se na Aukru stará o nabídku v kategorii Sport, kde také kola najdete. „Nejmenší nabízená velikost o průměru ráfku 12" je konstruována pro naprosté začátky na jízdním kole. Má k dispozici přídavná kolečka, která pomáhají dítěti udržet rovnováhu. Lze samozřejmě zcela demontovat nebo upravit odsazení," dodává David.

doplnky_na_kolo_pro_deti_na_aukro

Dětská kola | Rukavice | Lahve | Košíky

O kolečko víc nebo míň...

Někdo nedá na opěrná balanční kolečka dopustit, jiný vám bude tvrdit, že nejlepší je kolo-odrážedlo (tedy odrážedlo, které vypadá jako kolo ale bez šlapadel). Někteří rodiče to dokonce řeší tak, že kolům odmontují šlapadla a udělají z nich provizorní odrážedla, na kterých se děti mají naučit držet rovnováhu. My těmto provizorním stavům úplně nefandíme. Dětské kolo jako každý výrobek pro děti podléhá přísným normám, jejichž primárním cílem je bezpečnost vaší ratolesti. A byla by tak škoda nevhodným zásahem do výrobku o tuto výhodu přijít.

Na velikosti a váze záleží

Velikost kola se běžně uvádí v palcích a začíná na zmiňovaných 12". To ale neznamená, že byste měli koupit právě tuto nejmenší velikost. Často se stává, že si pro ni rodiče jdou tak říkajíc na jistotu a nakonec z obchodu odcházejí s 16". Řídit byste se měli velikostí vašeho dítěte. Jak tedy vybrat tu správnou velikost? Funguje to podobně, jako když jste vybírali odrážedlo: dítě by se mělo obkročmo postavit nad kolo, oběma nohama dosáhnout na zem a zároveň mít mezi středovou tyčí kolem ještě pár centimetrů volných. Větší prostor než pět centimetrů znamená, že kolo je malé a měli byste tak vybrat větší model. A taky by cyklista měl být schopen dosáhnout na řídítka – pomoci vám může i regulovatelné nastavení sedadla. A pokud jde o váhu kola, dítě by mělo být schopno samo zvednout kolo ze země.

Zkontrolujte brzdy

Hned vedle velikosti si ohlídejte brzdy. Dokáže je dítě ovládat? Dětská kola jsou přizpůsobena schopnostem dítěte, ne každé ale má dostatečnou sílu či zápřah paže, aby dokázalo použít třeba přední brzdu. Zpravidla mívají tato kola tzv. protisměrnou šlapací brzdu, které se také říká „torpédo“ – to je pro děti ostatně nejpřirozenější způsob brzdění.
Kolo by mělo být bez ostrých hran a žádný prvek by neměl při jízdě vadit. Řetěz by měl být dostatečně zakrytý a regulovatelná výška sedla a řídítek by měla dobře sedět, aby při jízdě nedošlo k jejich pohybu.

bezpečnost_pro_děti_na_prvním_místě

Dětské helmy | Reflexní vesty a další prvky

Hurá na cestu

Zatímco odrážedla na silnici nesmí, jakmile váš cyklista usedne na kolo, stává se z něj účastník silničního provozu. Ohlídejte si proto, aby kolo splňovalo všechny povinnosti, jako jsou funkční světlo a odrazky vpředu i vzadu a na šlapadlech. Detailní specifikace najdete například tady. „Nezapomeňte také na bezpečnostní doplňky, které dítě dostatečně ochrání. Především přilba, reflexní pásky případně reflexní vesta,“ shrnuje David.

***SOUTĚŽ***

První kolo zadarmo?

Stačí se zapojit do soutěže, kterou najdete na našem FB profilu.

13006469_10157048557590122_6734901624555091547_n

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...