11 tipů, jak v koupelně snížit účet za vodu

Koupelna je místo, kde můžete celkem bezbolestně ušetřit stovky litrů. Že máte utáhnout kapající kohoutek už asi víte - a opakování je matka moudrosti. 😉 Ale třeba "houbičkovkou" koupel, tu znáte?!?

1. Dejte přednost sprše před vanou. Zatímco ve vaně máte spotřebu 133 litrů, pětiminutovou sprchou proteče "jen" kolem 45 litrů.
2. Snížit spotřebu vody během sprchování můžete ještě více, když budete používat šetřič vody neboli perlátor.
3. Když už si přece jen chcete dopřát koupel ve vaně, berte to jako výjimečnou událost, která se opakuje jen jednou za čas. Prostě za odměnu. 😉
4. Odpouštíte vodu, aby nebyla studená? Strčte pod kohoutek nějakou nádobu. Zachycenou vodu můžete použít k zalévání kytek nebo místo splachování.
5. Nebuďte ve sprše zbytečně dlouho. Nastavte si třeba budík nebo přesýpací hodiny. Nebo si vezměte do sprchy rádio a předem si zvolte počet písniček, během kterých se můžete rochnit ve sprše.
6. Tohle je evergreen. 😉 Když se holíte, mydlíte nebo si čistíte zuby, vodu zastavte.
7. Ještě o něco vyšší level je tzv. houbičková koupel: napusťte si umyvadlo, do něj vložte mycí houbičku s mýdlem a naneste na tělo. Poté si napusťte čistou vodu a opět se stejným způsobem pomocí houbičky opláchněte.
8. Konečně ty kohoutky. 😉 Postarejte se o to, aby v koupelně (a vlastně i kdekoliv jinde v domě nebo na zahradě) zbytečně nekapaly vodovodní kohoutky.
9. Stejně tak byste měli zkontrolovat, jestli neprotéká záchod. Zkuste tento trik: do splachovací nádržky dejte barvivo. Pokud se do 15 minut objeví v záchodové míse, znamená to, že záchod protéká.
10. Nepoužívejte záchod jako odpadkový koš - ušetříte si splachování navíc. 😉
11. Eliminujte splachování. Splachujte kdykoliv to potřebujete, ale s menším množstvím vody. Toho docílíte tak, že do splachovací nádržky umístíte dvě PET lahve zatížené pískem. O objem těchto lahví se sníží množství vody ve splachovací nádrži.

TIP: Koupelna patří v domácnosti mezi místa s nejvyšší spotřebou vody. Podle teorie "virtuální vody" je to ale s tímto omezeným zdrojem složitější. Pomocí kalkulačky tzv. vodní stopy si můžete spočítat, kolik vody bylo spotřebováno k výrobě potravin, oblečení a dalších věcí, které denně používáte. Budete překvapení, jak velké množství vody jen tak "proteče" vaším životem. Kalkulátor najdete na stránkách National Geographic. Otázky jsou zatím jen v angličtině 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...