Jak se vyhecovat k běhání, aby vás to bavilo?

Všichni běhají! Čtete o běhu v každém druhém časopise, facebook a instagram se hemží fotkami s trasami uběhnutých kilometrů a vy stále nechápete, co na tom ti lidé mají? Já to vidím takhle.

Pro mého přítele je běh jako dělaný. Má hubené nožičky a je velký individualista. Ve čtvrtek ráno se sbalí s malým batůžkem a vidím ho až na obědě, kde mi vítězoslavně oznamuje, že uběhl 31 km. Pro mě naprosté šílenství. Já se běhu dlouho bránila. Fyzičku sice mám, ale nohy krátké a svalnaté. Vzpomínky na běh ze školy jsou asi takové, že mě po prvních 500 metrech začalo píchat v boku a vzdala jsem to. Bodejť by ne, když celý rok neběháte, a pak vám učitel dá zaběhnout patnácti stovku.

Když nastal správný čas, tak jsem se hecla. Pomohl mi v tom běh ve skupině a hudba. První běhy probíhali následovně: po vyběhnutí jsem měla pocit, že mám místo nohou betonové kvádry, na druhém kilometru mě pálilo v krku, protože jsem samozřejmě běžela v záklonu. Na třetím kilometru mi pro změnu teklo z nosu. Při skupinovém běhu na tyto strasti možná nezapomenete, ale přemůžete je. Přece nechcete být za troubelína.

I čtyřnohý kámoš vám může pomoci dostat se do té správné běžecké formy

Jak se namotivovat k běhu?

1. Běh ve skupině. Buď se s někým domluvte sami, nebo najděte běžeckou skupinu na internetu. Možné je také si zaplatit trenéra.
2. Hudba. Vytvořte si vlastní song list. Vybírejte zhruba podle tempa, kterým běžíte a songy, které vás vybuzují k výkonu. Hodí se na to např. tracky z filmu Rocky.
3. Přihlaste se na nějaký kratší běžecký závod. Dělají se vzdálenosti 5 km a to zvládnete, i když nejste trénovaní. Atmosféra vás pohltí a nabudí k dalším výkonům.

Překonejte vaši "nepřekonatelnou" hranici 

Nově jsem odhalila ale metodu, která mi vyhovuje, resp. zbavuje můj běh takového utrpení. Mám totiž hranici 10 km, kterou dám, ale víc už je na krev. K prolomení této hranice mi pomohla až metoda Jeffa Gallowaye (bývalý olympionik) walk-run-walk.

V podstatě jde o kombinaci chůze a běhu. Ideální pro začátečníky nebo běžce, kteří potřebují zvýšit uběhnutou vzdálenost. Začlenění pěší přestávky pomáhá předcházet únavě a přetížení nohou ve všech svalech. Fáze chůze dopomáhá k obnově rychlosti, což je důležité obzvláště v případě, pokud chcete trénovat několikrát týdně. Ideálním poměrem se zdají čtyři minuty běhu a jedna minuta chůze. Pracujte ale s těmito poměry podle svých fyzických schopností. Pozor také na to, aby jste chodecké pauzy zařazovali už od začátku závodu. Pokud k nim přistoupíte až v okamžiku únavy, budou mít opačný efekt – po chůzi bude obtížné se znovu rozběhnout. Jste-li úplný začátečník, tak poměr chůze běhu otočte. 1 minuta běhu a 4 minut rychlé chůze. Postupně poměr přesouvejte zpět po jedné minutě u každého dalšího výběhu.

img_8055

Tečkou za každým během by měl být dostatečný strečink

Dodržujte pitný režim - ale s mírou!

Jo a prosím vás, neběhejte s láhví v ruce. Dostatečně pijte před během a vypocené tekutiny doplňte po běhu (může být s minerály). Pokud totiž běžíte pouze hodinu a méně, tak nic takového nepotřebujete a jste spíš jen pro srandu. Ruce mějte volné, ať je můžete správně při běhu používat.

Shrnuto a sečteno. Běh je pro lidské tělo přirozeným pohybem. V našem světě aut a všech vymožeností si ale na tuto aktivitu odvyklo. Pokud tedy chcete běhat, začněte s rozvahou a nepřepískněte to. Spíš by vás to od dalších výkonů odradilo.

P.S. Po běhu nezapomínejte na strečink. Více o tom možná někdy příště:o)

Články, jak být fit, přináší  fitness a wellness klub Holmes Place

Holmes_Place_logo

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...