Jak přežít vedra bez klimatizace (a nejen v podkrovním bytě)

Nevím, jak vy, ale my jsme měli v tropických dnech v našem podkrovním bytě až 32 °C. Stěhovat se nechceme, stejně jako měnit izolace nebo bourat zdi a zabudovávat drahou klimatizaci. Zajímalo mě proto, jestli existují i jiná, rychlejší a levnější řešení, jak přežít peklo v interiéru. A mám dobré zprávy!

Větrák představuje zaručenou první pomoc. Doma jeden máme a dokonce i tento článek vzniká při zapnutém větráku. Nezabere moc místa, a jakmile vedra opadnou, šoupnete ho bez problémů i do malé komory. Díky otáčivému mechanismu mu nedělá problém osvěžit ani větší místnosti. Pořizovací cena? Za pár stovek je váš!

10021737_2_Klarstein_Rainbowstorm_Standventilator

Stojací větrák je klasika, ale seženete i odvážnější kousky!

Při nákupu žaluzií se nespalte
Když udeří vedra, zatemněte okna a větrejte jen ráno a večer. Můžu potvrdit, že to skvěle funguje i v případě, kdy máte terasu v bytě či francouzská okna směrované na jih. Samozřejmě záleží na tom, jaké zatemnění zvolíte. Pokud vám před okny neroste košatý strom, musíte se poohlédnout po něčem sofistikovanějším. Ať už pořídíte žaluzie, roletu nebo fólii, nejúčinnější je většinou zastínění, které umístíte vně okno, protože stihne zachytit sluneční paprsky ještě dříve, než proniknou do interiéru. Nejrozšířenější jsou žaluzie, ovšem ty hliníkové fungují spíše jako vodič tepla a zajistí sice přítmí ale rozhodně ne chládek. Jejich výhodou je nízká počáteční cena: vnitřní hliníkové žaluzie pořídíte už od 250 korun. Vnější vás přijdou na částku kolem pár tisíc korun za kus, takže stojí za to si u prodejce ověřit, z jakého jsou materiálu (hledejte lakované provedení, které teplu odolává více) a ptejte se, jestli vašemu interiéru v horkých dnech spíše neublíží.

5504692196

Žaluzie jsou nejrozšířenější. Ale pokud máte hliníkové, můžete být trochu zklamaní.

Velký comeback rolet
Pamatujete si ty těžké látkové plachty? Tak na ně zase rychle zapomeňte. Hlavní pozitivní změnou je nepřeberný výběr ať už hlediska mechanismů nebo barev. Jejich nákupu tak budete muset věnovat více času a ještě si sáhnete hlouběji do kapsy. O to více vás zahřeje jejich chladící účinek: podle renomovaných výrobců dokážou předokenní zatemňovací rolety zachytit až 97 procent tepla ze slunečních paprsků. Absolutní tma, kterou nastolí, se hodí do místností, kde spíte. V peněžence si na jedno okno připravte pět tisíc a více.

razem (640x640) (300x300)

Rolety ušly velký kus cesty co do barevnosti i ovládacích mechanismů. Ty hi-tech se dají ovládat na dálku. Ale jsou zároveň i nejdražší.

Do ostatních pokojů se hodí venkovní rolety vyráběné z propustných materiálů, které nebrání ve výhledu. Stále však pohltí velké množství slunečního tepla (údajně až 90 procent), a to se počítá! Tyto rolety začínají zhruba na částce dva tisíce korun za kus.

Interiérové rolety vás vyjdou o dost levněji. Jestli stojíte o zajímavý doplněk interiéru a vyžíváte se ve výběru z různých barev a vzorů, budou vaší volbou číslo 1!

Další možností jsou bezúdržbové protisluneční fólie, které možná znáte z auta nebo kanceláře. I doma mohou výrazně pomoci. Kromě velikosti vašeho okna je základním parametrem při výběru míra propustnosti slunečních paprsků, která se pohybuje od 15 do 70 procent. Platí jednoduché pravidlo: čím je fólie tmavší, tím méně tepla popustí.

Rozmarné léto pod markýzou
Látková markýza byla odjakživa můj sen. Akorát jsem nikdy nebydlela v rodinném domě s balkónem či terasou. Pokud vy jste tím šťastným majitelem, určitě si ji pořiďte. Nejen, že snížíte teplotu doma, ale ještě získáte hezký designový doplněk s atmosférou přímořských letovisek. Pořídíte od pěti tisíc korun výše.

2014-07-02-13-30-343196-big

Nesmrtelná klasika se hodí k rodinným domům i na bytové terasy.

Přítel na telefonu
Pro mě to je Lenka Molková, která má na Aukru na starosti kategorii Elektro. Na můj dotaz mi doporučila ochlazovač vzduchu. „Je to něco mezi ventilátorem a klimatizací a navíc za přijatelnou cenu. Funguje to na principu chlazení vzduchu vodou nebo ledem ze zásobníku. Neochladí to samozřejmě vzduch jako klasická klimatizace, ale výrazně to zlepší klima. Navíc bere jen kolem 65 W, takže je to velmi úsporné zařízení,“ říká Lenka. Ochlazovač je mobilní a kromě toho dobře funguje i jako zvlhčovač a čistič vzduchu. Ještě mě Lenka upozornila, že v letních dnech bývají tyto vychytávky do bytu vyprodané, ale jestli chcete, můžete zkusit štěstí přímo tady.

10005904_03_Klarstein_CTR-1_Luftkuehler_mobile_Klimaanlage

Žádné bourání do zdi a dálkový ovladač k tomu. Ideální parťák do tropických veder.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...