Jak jsou na tom České eshopy? Udělali jsme průzkum

Protože se v Aukru připravujeme na velké změny, vytvořili jsme dohromady se společností Admez průzkum o tom, jak si vedou internetové obchody v Čechách. Například zajímavé je, že se řadíme mezi země s největším počtem e-shopů na hlavu (na jeden internetový obchod spadá 250 občanů ČR). Otázkou je, zda se ještě vyplatí zakládat další e-shopy a nebo je jich tu už dost.

Data o e-shopech v České Republice

V České republice již existuje poměrně hustá síť e-shopů tvořena více než 39 tisíci obchody. Nárůst oblíbenosti nakupování přes internet je způsoben mimo jiné stoupajícím počtem aktivních uživatelů internetu, kterých je nyní již více než 6,9 milionu. Pro platbu objednávek volí zákazníci nejčastěji formu dobírky, dále pak bankovní převod a platbu při osobním převzetí. K dopravě zboží je nejčastěji využíváno služeb České pošty, a to ve 41 % případů. Stále oblíbenější jsou také alternativní možnosti, například vyzvednutí zboží v kamenné prodejně nebo Zásilkovně. Zákazníkům vyhovuje možnost zaplatit až při převzetí a zkontrolovat stav objednaného zboží. Právě nemožnost si zboží předem osahat je nejvíce uváděným důvodem, proč se zákazníci nákupu online obávají.

Co se kupuje nejvíce

A co Češi nejčastěji na internetu nakupují? Již po několik let zaujímají ty nejvyšší příčky stále stejné produkty. Jasnou jedničkou jsou mobilní telefony, s podílem 7%, druhou pozici obsadily dámské parfémy a třetím nejpopulárnějším produktem jsou pneumatiky. Nejčastějším sortimentem internetových obchodů je oblečení, vybavení domácnosti a zahrady a elektronika.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...