Jak dostat do nabídky více fotek a zdarma?

Prodejci na Aukru často řeší, jak se vypořádat s omezeným prostorem pro fotografie nabízeného zboží. Elegantním řešením je využití externího úložiště. Z jakých služeb si můžete vybírat? Tipy najdete v článku Jiřího Mareše, nezávislého grafického designéra a tvůrce šablon pro Aukro prodejce.

Při zakládání nabídek na Aukru můžete přiložit k produktu až 8 fotografií, které musí splňovat určité parametry. Hlavním omezením je maximální velikost fotografie 200 kB, pokud připojíte větší obrázek, automaticky se při nahrání na server Aukra zmenší. Ještě před zakládáním nabídek je proto dobré si fotografie upravit například pomocí editoru Zoner Photo Studio a všechny fotky zmenšit na velikost 50 kB.

A proč fotky upravovat zrovna na velikost 50 kB? Aukro ve své nápovědě uvádí, že při nahrání větších fotografií prodejcům účtuje poplatky. Pokud nahrajete jen jednu fotografii a její velikost nepřesáhne 50 kB, je vložení zdarma. Za každou další připojenou fotografii (menší než 50 kB) si však Aukro účtuje poplatek 30 haléřů/ks. Pokud jakákoliv fotografie přesáhne velikost 50 kB, zaplatíte podle aktuálního ceníku dalších 30 haléřů. Všechny importované fotky navíc nesmí překročit rozlišení 1024 x 768 pixelů.

b-aukro-poplatky-tabulka

Nahrávání fotek přímo na servery Aukra tak přináší určitá omezení a v případě, že na Aukru plánujete nabízet stovky, či tisíce produktů, poplatky za větší fotografie již půjdou do desítek, či stovek korun. Pokud chcete k nabídce připojit větší množství fotografií, například nafocený produkt z více stran, včetně detailů, pak se rozhodně vyplatí fotografie vložit přímo do prostoru, kde uvádíte popis zboží. Jedná se defacto o textový editor, kde máte možnost vkládat i grafické předlohy nabídek a také libovolné množství fotografií prakticky zdarma. Obrázky se již nenahrávají na servery Aukra, ale potřebujete k tomu jiné vzdálené úložiště, kde bude fotka trvale umístěna. Do editoru Aukra pak jen vložíte odkaz na danou fotografii.

Více o tématu fotografií v nabídkách na Aukru najdete zde.

Online úložišť pro fotky je celá řada, ale většina z nich není vhodná pro účely Aukra. Například cloudové služby typu Dropbox, Google Drive, OneDrive nabízejí velký prostor pro data a také umožňují vygenerovat odkaz pro sdílení. Bohužel odkazy na fotky generují v zašifrované podobě, kterou editor Aukra nepodporuje. Naštěstí existují i jiná úložiště, která dokáží vygenerovat přímou cestu k obrázku včetně přípony samotné fotografie.

Photobucket

b-photobucket-parametry

Zahraniční úložiště a online aplikace Photobucket nabízí zdarma kapacitu 2 GB a další bonus v podobě 8 GB získáte po stažení mobilní aplikace. Celkový prostor 10 GB je poměrně dostačující pro uložení produktových fotek, další zvětšení prostoru je již zpoplatněné dle aktuálního ceníku. Fotky do úložiště můžete nahrávat prostřednictvím webového prohlížeče a nebo také skrze mobilní aplikace, což oceníte zejména pokud si produktové fotografie pořizujete chytrým telefonem. Mobilní aplikace funguje na principu synchronizace, tedy fotky se automaticky nahrají na server, kde si je rozdělíte do jednotlivých alb a nebo upravíte velikost, či další parametry díky zabudovanému editoru fotek.

Vlastní doména a webhosting

Pokud to s prodejem zboží na Aukru myslíte vážně a chcete mít jistotu, že Vám fotky za čas nikdo nesmaže a nebo služba neskončí, pak se rozhodně vyplatí investovat do vlastního webhostingu a domény. Pořízení domény ve tvaru www.nazevdomeny.cz a webhostingu vyjde v řádek stokorun na rok.

Například u poskytovatele Wedos stojí roční předplatné CZ domény ve výši 151 Kč, samotný webhosting, tedy prostor kam si budete fotky nahrávat, stojí 360 Kč a k dispozici máte neomezený prostor pro data. Výhodou je, že na vlastním webhostingu vás neomezuje rozlišení, či velikost fotek a fotky si můžete rozdělit do několika podsložek. Doporučuji si zaregistrovat vhodnou doménu, kterou můžete do budoucna použít i pro vlastní webovou prezentaci anebo si zde uložit kompletní grafiku produktové Aukro šablony.

Na trhu je dostupná ještě celá řada dalších úložišť, vybral jsem však ty nejrozšířenější se kterými mají zkušenosti i moji klienti prodávající zboží na Aukru. Ostatní menší úložiště se často potýkají s výpadky anebo ze dne na den ukončí svojí činnost, což uživatelům přináší jen další komplikace při záchraně fotek a přemístěním na jiné místo.

Autorem článku a doprovodných grafických zobrazení je Jiří Mareš 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...