Igráček: jak se z proletáře stal buržoust

Těžko říci, zda existuje kultovnější hračka z dob socialismu, než je Igráček. Malá figurka znázorňující konkrétní profesi (dnes čítá postavička Igráčka zhruba 50 různých mutací) byla v té době vlastně jedinou svého druhu.

První Igráček byl vyroben v roce 1976 v závodě IGRA. Byl to zedník. Ano, první akční figurka, která se českým dětem dostala do ruky, byl zedník. Zde se můžeme přesvědčit o tom, že za komunismu se bralo všechno. Všechno bylo lepší než dva klacky svázané k sobě motouzem, jakože to je robot.

Éra igráčka budovatele
Akční figurka zedníka by se v dnešní době setkala u dětí tak maximálně s výsměchem. Je potřeba si uvědomit, že současné děti jsou zahrnuty výrazně zajímavějšími postavičkami od akčních figurek superhrdinů až po bájné postavičky rytířů elfů a podobně. O zedníka by si dnes žádné dítě ani kolo neopřelo.

To je ale problém dnešní doby. Dříve to bylo jinak. Figurka zedníka byla naprostým průlomem v dětské zábavě. Konečně se mohlo dítko ztotožnit se svým hrdinou a jeho prostřednictvím si plnit svůj sen, jako je třeba nahodit maltou zeď.

igracci_velky_vyber_na_aukro

Igráček proletář  |  Igráček buržoust

Firma IGRA však neusnula na vavřínech a každý rok chrlila další a další verze Igráčka. Za všechny mohu jmenovat ty nejoblíbenější, jako byl například kuchař, kominík nebo maminka. Podtext těchto Igráčků byl srozumitelný. Naučit děti lásku k řemeslu a dívky ubezpečit, že role matky je naprosto v pořádku.

Jak už to tak se vším, co bylo za komunismu hitem (vyjma tedy Michala Davida, ten přežije všechno), tak se po převratu Igráčci z trhu postupně vytratily. Byly převálcování již dříve zmiňovanými mnohem akčnějšími figurkami.

Igráček vrací úder
V téměř nezměněné podobě se Igráček vyráběl až do roku 2008. To už mlel opravdu z posledního. Snaha výrobců jít s dobou (v roce 2008 zjistili, že je konečně čas jít s dobou) měla za následek propadáky jako Igráček skateboardista nebo snowboardista. Zedník na skateboardu děti nenadchl, takže se Igráček přestal vyrábět.

Nicméně v roce 2010 se firma Efko-kraton, s.r.o. postarala o Igráčkův velký comeback. Igráček je lehce poupraven. Otázka se přímo nabízí. Bude igráček pokračovat v trendu přizpůsobování době a bude v dohledné době k dostání Igráček HR manager, Igráček komisař EU nebo Igráček Rey Koranteng? Nechme se překvapit.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...