Experti radí, jak se správně osprchovat. Je to věda!

Sprchování je pro většinu z nás každodenní rituál i rutina v jednom. Pro někoho může být i předmětem bádání. Co vědci objevili? 🙂

1) Ráno nebo večer?
Oboje má něco do sebe. Čeká vás těžký den a potřebujete vyřešit problém, nad kterým už delší dobu dumáte? Dejte si ranní sprchu. Vaše mysl je díky hladině alfa doslova „vypnutá“ a nečekaně vám tak může naskočit řešení problému. Tento „aha“ moment je typický právě pro okamžiky, kdy jste absolutně uvolnění a relaxujte – třeba formou meditace nebo cvičení – a to je i doba čerstvě po probuzení. Opakem je hladina beta, kdy se hodně soustředíte a chcete problém za každou cenu rozlousknout a řešení ne a ne přijít.

Sprchování po ránu má ještě jednu výhodu pro ty, kdo si břitvou moc netykají. V dopoledních hodinách je totiž nejvyšší krevní aktivita, a pokud se náhodou říznete, zvýšená srážlivost krevních destiček způsobí, že krvácení rychleji ustane.

sprchova_hlavice_aukro

sprchové kouty | sprchové hlavice

Pokud vás v nočních hodinách trápí nespavost, je to opět sprcha, která vás vysvobodí. Trik spočívá v okamžiku ochlazení, k němuž dojde v okamžiku, když ustane teplý proud vody. Vaše tělo si pak začne myslet, že je čas jít spát.

2) Horká nebo studená?
Nikdo vám oblíbenou horkou sprchu nebere, ale raději to s ní moc nepřehánějte. Odstraňuje většinu přirozených olejů, které chrání vaši pokožku před vysušením. Ideální není ani vychvalovaná studená sprcha. I když jsou známé její pozitivní účinky na imunitu, zlepšení krevního oběhu a dokonce pomáhá i při hubnutí, experti ji po ránu příliš nedoporučují. Není totiž v souladu s naším biorytmem, který je ráno nastavený spíš na teplo. Studená sprcha vás tak může po ránu místo očekávaného nakopnutí spíše oslabit a unavit.

3) Osprchovat, utřít, namazat a vypnout větrák
Asi jste zvyklí se osprchovat, utřít, namazat. Zkuste prostřední krok vynechat a namazat se tělovým mlékem ještě ve sprše. To je přesně ten okamžik, kdy je vaše kůže otevřená přijmout hydrataci doslova s otevřenou náručí. Do mokré pokožky se výborně vstřebávají přírodní oleje - zkuste třeba kokosový.  Pokud se vám zdá pokožka i přesto vysušená, zařaďte přípravky s AHA kyselinami.

Taky se vám stává, že by se po sprše dala pára v koupelně krájet? To je moc dobře. Vlhkost a pára zjemňují pokožku a lépe jí umožňují hydratovat. Ideálně tento čas využijte k čištění zubů a další hygieně. Takže větrák už prosím nezapínat.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...