Dýně 4x jinak + rady pro samopěstitele

Tatínkové si brousí nože a děti chystají strašidelné masky. Původně anglosaský svátek Halloween se totiž zabydlel už i u nás a neodmyslitelně tak patří k podzimu stejně jako padající listí, dušičky a papíroví draci. Dýně se ale dají využít i jinak než k vyřezávání obličejů.

První možné využití dýní je ryze dekorativní. Dýně nám mohou ozdobit zahradu, terasu či truhlík po celý podzim a zimu. Parádu mohou udělat nejen vyřezávané dýně se svíčkou, ale i kompozice s volně položenými dýněmi, doplněnými některými na podzim kvetoucími rostlinami, např. chryzantémami nebo vřesy. Speciálně na ozdobu se pěstují malé okrasné dýně. Existuje spousta odrůd nejrůznějších barev, vzorů a tvarů, které dokážou vytvořit půvabné zátiší venku i doma.

dyne_na_okrasu_na_aukru
Druhým, pro gurmány tedy spíš prvním, možným využitím je v kuchyni na vaření. Sama jsem vyzkoušela a oblíbila si tyto dýně:
Hokkaidó – hezky zbarvená chutná dýně, která se nemusí loupat. K mým oblíbeným receptům patří polévka z této dýně. Vyzkoušejte sami:
Nakrájíte dýni na kostičky, zapečete v troubě pokapanou olivovým olejem a medem dokud nezměkne. Poté dáte do hrnce, zalijete vývarem, rozmixujete najemno, osolíte, opepříte. Přilijete trochu bílého vína (asi 1 dl na 1 l polévky) a nakonec trochu smetany pro zjemnění.
Další, v naší rodině oblíbenou večeří, je jednoduše nakrájená dýně na kostičky, upečená s bramborami, cibulí a bylinkami.

hokkaido_dyne_na_aukru
Špagetová dýně – po upečení se z ní dají vydlabávat vlákna podobná špagetám, která jsou výborná jako náhrada klasických těstovin. Třeba s rajčatovou omáčkou nemají chybu.
spagetova_dyne_na_aukru
Máslová dýně – nasládlá, vhodná do pečených koláčů, ale i polévka z ní chutná výtečně.
maslova_dyne_na_aukru
Z dýně se dají konzumovat i květy – někdo je přidává do salátů. A samozřejmě semínka. Upražením s bylinkami nebo oblíbeným kořením získáte chutnou vitamínovou bombu.
Semínka můžeme také usušit a schovat na výsev v příští sezóně.

Tady je několik rad pro milovníky dýní, kteří by si chtěli vypěstovat vlastní exempláře:
- Vysazujeme buď předpěstované sazenice nebo můžeme vysévat semínka přímo do půdy, a to na začátku května.
- Rostliny potřebují vlhkou propustnou půdu bohatou na živiny a slunné nebo polostinné stanoviště.
- Dají se pěstovat přímo na kompostu. Pokud ještě nemáte vlastní kompost, je vhodné období pro jeho založení. Jak na to se dozvíte v našem článku zde.
- Nepotřebují zvláštní péči, jen zalít, když je hodně sucho.
- Zralé dýně sklízíme na podzim do prvních mrazíků.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...