Duel: sprcha nebo vana? A překvapivý vítěz!

Pokud si pořizujete nové bydlení nebo jste se rozhodli pro rekonstrukci koupelny, této otázce se nevyhnete: je lepší vana nebo sprchový kout?

A navíc zjistíte, že co člen domácnosti, to vyhraněný názor, přes který nejede vlak! Když odmyslíme fakt, že někteří jsou prostě rození vanaři "neznám nic lepšího, než se v pátek naložit do horké vany" nebo naopak sprchaři "bez ranní sprchy se neprobudím", existují i jiné argumenty:

Sprchové kouty jsou ekologičtější a šetrnější k vašim penězům (pokud patříte mezi menšinu, které stačí dvě minuty ve vodě), hygieničtější, protože se nekoupete ve vlastní špíně, jak s oblibou příznivci sprchy říkají, a také šetrnější k suché pokožce, na kterou trpíme téměř všichni. Praktické sprchové kouty více vyhovují starším lidem, pro které může být vstup do vany nepřekonatelnou bariérou. A totéž platí i pro domácnosti sportovců, kde jsou úrazy téměř na denním pořádku. Schválně si zkuste vlézt do vany s nohou v sádře...

Naopak vana je neoddiskutovatelně lepší, když máte malé děti, jste zvyklí v ní prát choulostivější kousky a na úklid. Sprchový kout se svými četnými záhyby vám prostě dá víc zabrat.

Vypadá to na jednoznačný závěr 1:0 pro sprchu. Vanu si dáte leda tak na wellness...

Sečteno podtrženo, více výhod je na straně sprchy a tomu odpovídá i zájem kupujících právě o tento typ vybavení. Pokud po vaně hodně toužíte, a prostory i rozpočet vám to dovolí, pravděpodobně si pořídíte oboje. Když vás ale jedno nebo druhé limituje, budete muset udělat těžké rozhodnutí... nebo si pořídit kompromis a tím je vana se sprchovým koutem.

Tento hybrid vyhovuje sprchařům i vanařům. Pokud jste srdcem sprchař, dobře víte, že sprchování ve vaně má svá úskalí a vana se sprchovým koutem alespoň některá řeší:

- K vaně si pořiďte vanovou zástěnu. Kvalitnější jsou zástěny z bezpečnostního skla, plastové vás vyjdou levněji. Dočasně vás spasí i kouplenový závěs, pokud jej máte kam umístit. Díky tomu můžete ve sprše cákat o sto šest, aniž byste v koupelně způsobily potopu.
- Zástěny se skládají z 1-3 počtu dílů. Čím více jich je, tím více je daný kus přizpůsobitelný. Před nákupem si určitě ověřte, jak daný díl sedí k vaší vaně
- Při výběru vany volte vanu s širším okrajem nebo jej vytvořte obezděním. Je to praktičtější pro děti a starší lidi, kteří ocení možnost si na vanu sednout a pohodlně přehodit nohy.
- Máli-li vana zároveň sloužit i jako sprchový kout, dbejte na to, aby měla ploché dno. Díky němu se budete pohodlně sprchovat a ne balancovat mezi kapkami vody.
- Pro bezpečnější sprchování si pořiďte i protiskluzovou podložku do vany.
- Pokud se rádi oddáváte dlouhému sprchování a máte strach, že tak spotřebou vody „trumfnete“ napouštění vany, pořiďte si sprchovou hlavici s regulovatelným průtokem vody.
- Na trendy vlně se sprchováním je i pořizování termostatických baterií. I když mají své nesporné výhody, na jejich správné fungování mají vliv různé faktory a vydalo by to na samostatný článek. Takže naše doporučení je, v žádném případě si ji nekupujte jen pro to, že ji chcete, nebo že je to „hit“. Raději si ověřte, jestli ve vaší domácnosti najde smysluplné využití.
- Kompromisem může být také pořízení většího a hlubšího sprchového koutu, který vanu částečně nahradí. Zatímco v minulosti se pro pohodlné osprchování doporučovaly rozměry vaničky 80 x 80, dneska není výjimkou ani 150 x 150.

ZÁVĚR

 1:0 pro sprchový kout, ale pořiďte si vanu 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...